Да загубиш е най-добрият начин да се събудиш

495

„Невъзможно е да живееш, без да се провалиш в нещо, освен ако не живееш толкова предпазливо, че може да не си живял изобщо, в този случай си се провалил по подразбиране.“

Провалите, колкото и да са болезнени, са важна част от живота. Те дори са необходими за нашето израстване. Неуспехът ни дава ценни уроци как да станем по-добри и да променим живота си към по-добро.

Всъщност провалът е великият учител на живота. Чрез неуспехите си научаваме най-големите си уроци. Без тях бихме били по-малко способни на състрадание, съпричастност, доброта и велики постижения.

Всички много се страхуваме от това, че може да се провалим. Гледаме на провала само в негативна светлина. Искаме само да постигаме успехи и да избягаме от болката на неуспеха. Да, провалът е болезнен и ни причинява емоционални сътресения. Но умните хора знаят, че тази болка е необходима, за да успеят по-късно.

Ако променим нагласата си, ще се изправяме по-смело пред предизвикателствата. Само с добре премерения риск може да се развиваме. Страхуваме ли се, се обричаме сами на провал и самосъжаление за пропуснатите възможности.

Най-успешните хора познават и най-добре провала. Те са се проваляли много пъти, падали са, били са на дъното. Но след всеки неуспех са били готови отново да рискуват, защото сама така усещат, че живеят наистина.

Първият важен урок, който получаваме, след като се провалим, че трябва да натрупаме още знания, да развием още умения, да станем по-добри. След това научаваме, че трябва да бъдем устойчиви и силни, да приемаме с достойнство неуспеха и дори да сме благодарни.

Хубаво е да имаме високи цели и очаквания, но трябва да разберем, че се започва с малки крачки. Няма как да постигнем големия успех за една нощ. Трябва да сме готови да чакаме и да се заредим с търпение. Тогава успехът непременно ще дойде.