Ето защо най-добрият начин да се излекувате е да вярвате, че сте добре

Много проучвания се водят, за да се опитат да отговорят на един въпрос – истинали ли е, че плацебо ефектът може да бъде по-силен и ефективен от всяко едно лекарство и всяка една терапия?

Доказателства за това се появяват все по-често в медиите. Наскоро е било проведено проучване от Харвардския университет. В него 39 пациента с астма за били подложени на 4 различни типа лечение – с нормален инхалатор, с плацебо инхалатор, фалшива акупунктура (пациентите мислели, че е истинска, но всъщност иглите били пръснати без смисъл) и нищо. Всяка седмица лечението било сменяно и никой от пациентите не знаел, че повечето от терапиите са фалшиви.

Какво се случило? 50% се чувствали по-добре след нормалния инхалатор. 45% се чувствали по-добре след фалшивия инхалатор и 46% – след „акупунктурата“. 21% се почувствали добре без никакво лечение.

Защо резултатите са такива?
Нещо много силно се случва, когато истински повярваме, че се лекуваме с нещо и от нещо. Пациентите, макар и да не са получавали никаква истинска медицинска терапия, са повярвали, че правят нещо, за да се почувстват по-добре. Това било страшно ефективно и облекчило симптомите им, когато всъщност абсолютно нищо не се случвало с тях.

Според много и различни проучвания, плацебо ефектът има 30 до 70% ефикасност. И не само в облекчаването на симптомите. Споменатото по-горе проучване установило 20% подобрение в пациентите, които ползвали истинско лекарство, и 7% в тези, които не били третирани с нищо. Някои проучвания показват още по-високи статистически данни в подкрепа на плацебо ефекта.

Това говори, че тялото ви следва ума ви. Щом смените мисленето си, тялото започва да се самолекува. Така може да се подобрят редица състояния без никаква лекарска намеса – да се облекчат астмата и болките, да се повиши енергията на човека, а в някой случаи – да се излекува ракът.

Плацебо ефектът не е само в това да вярваш, че ти се помага, че грижат се за теб и че ти се дават лекарства. Той е в това да повярваш, че наистина се оправяш. Силата на мисленето в последствие контролира отговорът на тялото ви.

Вярвам, че всеки човек има силата да се излекува.
Вие в какво вярвате? Вярвате ли, че ще ви се налага да взимате все повече лекарства за в бъдеще, за да живеете пълноценно и да сте здрави? Или като мен вярвате, че сами можете да си помогнете, използвайки силата на мисленето си и силата на емоциите си?