Как да разберете дали връзката ви е токсична – и как да излезете от нея

Съществуват няколко вида любов и за съжаление не винаги срещаме онази красива и безусловна обич, която ни кара да се чувстваме свободни и щастливи. Понякога, всичко е хубаво само в началото, докато човекът отсреща не ни накара да се влюбим и да оглупеем напълно. Защото любовта заслепява, а това е много изгодно за манипулаторите, които опропастяват връзката и я правят токсична.

Да бъдете в токсична връзка, означава жертвите в името на отношенията да идват само едната страна. Да правите всичко за любимия човек, а вие да не получавате същото, да се чувствате специални от време на време, само за да вярвате, че сте такива. Умелият манипулатор, който по една или друга причина, която не включва истинска любов, иска да бъде с вас, знае как да ви накара да му служите, без да се противите. Защото това е точна слугуване – чрез думи, чрез действия, чрез мисли дори. Това е психически тормоз, с който накрая свиквате и приемате като неизменна част от ежедневието си. Само че това не е живот.

Може да стигнете до там да наранявате себе си, било то и емоционално, само и само да угодите на партньора. Да пренебрегвате личните си нужди, защото цялото ви време е погълнато от грижата за другия. А, къде сте вие?

Задайте си този въпрос при следващата караница. Ще осъзнаете, че вас всъщност ви няма и не сте важни. Когато това стане, идва време за промяна. Време да излезете от токсичната връзка, която само ви вреди, защото това е едностранна любов, а вие заслужавате нещо по-добро.

След като успеете да се отървете от манипулатора, горчивият вкус от преживяното остава. Той ви пречи да се доверите отново. За да преодолеете травмите от миналото, най-напред повярвайте отново в себе си, а след това, опитайте да направите и тези 3 неща:

Отркийте признак за любов – искреност, честност, довери, действия, не само думи, отговорност, подкрепа, близост. Това за знаците на истината обич. Това показва човек, който обича и се страхува да загуби половинката си. Вие го знаете много добре, защото сте постъпвали по този начин, но не сте получавали нищо обратно. Време е да намерите взаимност.

Дайте си време – и на него и на себе. Време, в което да се опознаете един друг, да видите своите най-големите недостатъци и най-красивите качества, и да прецените дали ще се справите с тях, дали ще ги приемете. Хората трябва да се опознаят добре, преди да предприемат всички важни стъпки в съвместния си живот. А за това е нужно време.

Вслушайте се в себе си – обърнете внимание на интуицията си, защото тя вероятно крещи. Ума и тялото ни са устроени така, че да сигнализират, когато открият проблем или решение. В случая, вие търсите второто. Може да разберете дали човекът отсреща си струва, просто трябва да се вслушате в себе си.

Не се страхувайте от самотата, защото тя може да бъде изключително приятна. Всичко зависи от начина, по който я приемате. Не се впускайте в отношения само, за да бъдете с някого. Направете го, когато сте готови, сигурни, щастливи, обичащи и обичани!