Как да се отървем от самотата

Имам позната, която изведнъж се разболя много и трябваше да промени напълно начина си на живот. От университетски преподавател, тя започна да прекарва по цял ден в спалнята си и да се чувства много самотна.

Тя намери един цитат на Пол Тилих, който гласеше „Езикът е създал думата „самота“, за да изрази болката от самотата. И е създал думата „усамотение“, за да изрази великолепието на това да бъдеш сам.“

Тя беше толкова социална, че изведнъж да е сама по цял ден ѝ се струваше като кошмар. Тези думи, обаче, я докоснаха, и тя започна да контролира и пренасочва чувствата си. Осъзна, че да си сам не е нито нещо хубаво, нито нещо лошо. Човек можете да го приеме по какъвто начин иска.

Тя осъзна, че може да смени начина, по който възприема нещата. Тя избираше как да подходи към ситуацията. Беше се вглъбила прекалено много в това, че да е сред други хора е неизменна част от това какъв човек е. Осъзна, че ако се откъсне от тези мисли, уединението може да се превърне в чудесна възможност.

Замисли се какво в самотата ѝ харесва. Харесваше ѝ спокойствието, което се отразяваше добре на болестта ѝ и ѝ помагаше да контролира и наблюдава симптомите. Харесваше ѝ, че имаше време и възможност да се фокусира върху неща и детайли какво никога преди.

Щом промени мисленето си, уединението започна да ѝ допада, и то доста. Осъзна, че много хора са принудени да живеят в самота и уединение от останалите. Осъзна, че да намериш хубавите страни на всяка ситуация е изключително важно, за да не страдаш.

Осъзна, че да си сам ти дава възможността да опознаеш по-добре себе си, да станеш по-креативен и да чуеш и разбереш мислите си по-добре.

Спомена, че още се чувства самотна на моменти и иска да има компания. Позволява си да изпитва чувство на самота и не му се противопоставя – да се противиш на чувствата си само ги засилва и те кара да се чувстваш по-зле. Да си съпричастен със себе си ти помага да се справиш с положението, в което се намираш. И все пак, болката е нещо временно, идва и си отива преди да сме се усетили.

Ако сме самотни, не трябва да го приемаме като нещо задължително лошо. То е просто неутрално човешко състояние, което можем да изберем как да възприемем. Можем да му се противопоставяме и да страдаме, или да видим позитивите и да използваме в наша полза.