Когато човек успее да контролира собствената си реакция, той успява да контролира живота си

1414

Когато позволяваме на другите да провокират определени реакции в нас, ние губим контрол над живота си. Всеки може да прави каквото си иска нас. Ние избухваме като бомба заради нечии обиди, губим представа къде се намираме заради нечия агресия, изпадаме в странни състояния заради нечие поведение. Какво си представяте, когато четете това? Виждате ли се като кукла на конци, която всеки може да дърпа насам-натам?

Никога няма да бъдем независими хора, докато позволяваме на други да определят поведението ни.

Да разгледаме два случая: В първия идва някой и ни обижда, ние реагираме грубо и започваме скандал. Емоционално разтърсени сме и не можем да се успокоим дълго време. И всичко това заради хвърлени думи в пространството.

Във втория случай идва някой и ни обижда, но ние оставаме спокойни, запазваме добрия тон, владеем реакциите си. Може би е станало недоразумение, може би сме направили нещо погрешно, без да разберем. Оказва се, че малко преди това сме взели неговото предимство на пътя с автомобила си.

И другият шофьор се е разминал на косъм от инцидент. Това нямаше как да разберем в първия случай, защото сме били твърде афектирани и не сме позволили да ни обяснят. Често в такива ситуации се стига и до физическа саморазправа и защо?

Чрез реакциите ни всеки може да ни изнудва емоционално, може да ни влияе, да ни се подиграва, умишлено да ни наранява. Ако ние реагираме спокойно, тези хора ще загубят интерес да го правят и ще се откажат.

Без да си даваме сметка, реагирайки бурно, ние ставаме уязвими, зависими и податливи на влияние. Животът ни зависи от другите – от думите, поведението и реакциите им спрямо нас.

Ние нямаме контрол над думите и емоциите си, реакциите ни живеят свой живот. А колко лесно е да вземем контрола в свои ръце, ако овладеем его-то си, ако се освободим от гнева и агресията, ако преодолеем страховете си.