Най-великата победа е победата над собствените ни негативни мисли

Отрицателното мислене има спираловиден ефект – лошите мисли се умножават, а последствията от тях – се задълбочават. Колкото по-негативно мислите, толкова по-силно започват да страдат здравето, кариерата ви, семейните и приятелските отношения. В един момент се оказвате сам на изолиран „остров“ в компанията на токсичните си мисли.

Прости техники за победа над негативните мисли:

1. Всеки ден мислете негативно по 10 минути:
Може да овладеете негативното мислене, като го правите умишлено по 10 минути на ден. Отделяйте точно толкова за преразглеждане на всички онези неща, които не ви дават мира. С времето това ще ви омръзне и ще видите колко безсмислено е. Така ще поемете контрола върху своето мислене.

2. Не преодолявайте лошите мисли, замествайте ги:
Винаги, когато започнете да мислите нещо лошо, си кажете: „Да, но…“ и довършете с нещо позитивно. Така ще обучите мозъка да търси добрия край и да мисли положително.

3. Бъдете най-добрият си приятел:
Помислете какво си причинявате сами. Погледнете тялото си – това е вашият дом. Защо се държите с него като враг? Така ли правите с любимите си хора? Грижете се за себе си, обичайте се, проявявайте разбиране, а не критичност, към нуждите си.

4. Заменете думичката „мразя“ с „обичам“:
Всеки ден си казвайте какво обичате, харесвате, какво прави живота ви красив. Вместо да се борите с лошите мисли, увеличете положителните емоции и чувства.

5. Задайте си някои трудни въпроси:
Помислете какво получавате от негативните мисли, какво губите, какви са вредите, кое в миналото ви тласка към тях, какво ще направите сега.

6. Създайте си нови навици:
Насочете мислите си към теми, които ви карат да се отпускате. Създайте си нови навици на мислене, които са безопасни и неангажиращи. Развличайте се и бягайте от сериозните теми.

Когато се събудите, благодарете за новия ден и си помислете колко хубави неща ще ви се случат днес. И така всеки ден. Положителното мислене е ежедневна задача и изисква усилия.