Най-тежкият товар, който носим, са мислите в главата ни

132

Ние осъзнаваме една мъничка част от мисленето, което продължава в съзнанието ни и можем да контролираме само една малка част от съзнателните си мисли. По-голямата част от нашите мисловни усилия продължават несъзнателно. Ето защо нямаме контрол върху нашия подсъзнателен умствен живот.
Мислите ни се превръщат в най-тежкия товар, които ни изтощава и отнема всичките ни сили. Когато мислите ни са негативни, те могат да разрушат психиката ни и изобщо живота ни.
Сега си представете, че успеете да изчистите ума си от лошите си мисли. Вече не правите асоциации с болезнените си спомени, не преценявате хората въз основа на горчивия си опит. Приемате всяко ново нещо с ентусиазъм, а не с негативни очаквания. Не ви ли е по-леко? Не се ли чувствате по-добре?
Когато мислите ни се превърнат в непосилен товар, те ще отнемат цялата ни енергия. Можем да се освободим от всички други тежести, но ако не се освободим от мислите, които ни пречат, няма да открием спокойствието.
Опитайте да се отървете от ненужните, натрапчиви и депресивни мисли с упражнения за мислене. Фокусирайте се върху мисълта и след това спрете да мислите. Всеки път, когато се върнете към нея, си казвайте “Стоп!”. Може да го казвате и на глас, защото чуването на собствения ви глас, има по-силно въздействие.
Когато се освободите от натрапчивите мисли, ще погледнете на света с други очи. Няма да свързвате всичко с болезнените си спомени или очаквания, а просто ще се наслаждавате. Това не може да ви даде никое друго удоволствие.
Да бъдете непредубедени, отворени към другите и спокойни, е вашата най-трудна задача. Това изисква най-много усилия, най-силната воля и желание да си помогнете. Резултатът ще бъде щастлив живот, в който няма да се събуждате всяка сутрин с непосилната тежест на мислите си. Заслужавате да си направите този подарък.