Ако спреш да казваш всичко на приятелите си, враговете ти ще знаят по-малко

54
Ако спреш да казваш всичко на приятелите си, враговете ти ще знаят по-малко
Freepik.com

Едно от основните правила на приятелството е пазенето на споделените тайни. Нашият ангажимент към очакванията за конфиденциалност на приятеля ни е да съхраняваме споделеното от него.

Така и ние очакваме, че нашите тайни ще бъдат добре пазени и няма да стигнат до други хора, още по-малко до враговете ни.

В живота често се случва да се заблудим и доверим на погрешните хора. Някои хора наистина не могат да пазят тайни и „търгуват“ с тях за получаването на друга информация или просто ги разкриват, за да ни навредят. Има и такива, които не го правят целенасочено и с някаква цел, а „забравят“ за обещанието към нас.

Те се увличат в разговори с трети лица и безразсъдно споделят казаното от нас. Този тип хора не нарушават умишлено нашата молба, но последиците са същите – загубено доверие и обида. От такива „приятели“ не можем да очакваме нищо добро.

Каквито и да са причините за разкриването на тайните ни, резултатът винаги е един и същ. Ако не можем да се доверим на един човек, ние никога няма да бъдем искрени и ще се сдържаме, за да не си навредим. Този тип отношения са характерни за познати, но не и за приятели.

Дори да се стигне до това, не взимайте лошия пример на фалшивите си приятели и не разказвайте техните тайни. Това няма да върне загубеното доверие, а отмъщението няма да ви помогне да се почувствате по-добре. За предпочитане е да се дистанцирате от такива хора и да потърсите истински приятели.

Не е лесно човек да приеме с лекота предателството на приятел, но от това получаваме ценен урок. Времето единствено може да покаже дали хората, които имаме за приятели, са наистина такива.

Понякога една ситуация може да разкрие повече от годините дружба и да ни отвори очите за реалността. Но това са изпитания, които трябва да преминем, за да отсеем правилните хора.