Да си умен не означава да не правиш глупости, а да ги правиш с ясното съзнание

58
Да си умен не означава да не правиш глупости, а да ги правиш с ясното съзнание, е са глупости

Предимствата да си умен са неоспорими. Умните хора получават по-добри оценки в училище, завършват по-лесно университета, намират си по-хубава работа и получават повече пари.

Те си навличат по-малко неприятности, изграждат по-добри взаимоотношения с околните и се радват на по-добър стандарт на живот. Житейските им резултати обикновено будят завист в другите и ги карат да се чувстват по-неспособни.

Всеки умен човек обаче има период от живота си, в който е творил изненадващо глупави неща, взимал е глупави решения и е действал в разрез с всяко рационално мислене. След време дори той самият е изненадан от поведението си и не може да си обясни какво го е подтикнало да действа по този начин.

Да очакваме, че умните хора никога не правят глупости, е абсурдно. Историята ни показва десетки примери за изненадващо глупави грешки на известни и успешни личности. Основното в случая е, че умните хора правят глупости с пълното съзнание, че са такива. Те не се заблуждават, че постъпват гениално, но си позволяват и да излязат от нормите на коефициента си за интелигентност.

Какво означава да осъзнаваш, че правиш глупости, и въпреки това, да ги правиш?
Ако имаме предвид личния живот – това означава да излезеш от нормите на поведение, с което си свикнал – да се сприятелиш с хора под твоето ниво, да се обвържеш с грешния човек, да се държиш неприлично, да позволиш на лудостта да вземе превес над разума.

В професионалния живот глупавите неща могат да бъдат продиктувани от високата самоувереност, липсата на емоционална интелигентност, желанието винаги да са прави и първи, отказа от провал, неприемането на обратната връзка.

В която и сфера да правите глупости е добре да си дадете сметка за последствията и да поемете отговорност за тях.