Не можем да променим нищо, преди да го приемем

67

„Не можем да променим нищо, преди да го приемем. Осъждането не освобождава, а потиска.“

Когато осъждаме, потискаме или критикуваме другите, това не ни носи удовлетворение или душевен покой. Освен това, негативното ни отношение изгражда стена между нас и другите, която пречи на хармоничните отношения. Приемането на негативните ни мисли е първата стъпка към справянето с тях.

Всъщност, ние оказваме съпротива срещу всичко и всички и често правим това несъзнателно. Ако се замислите, ще си дадете сметка, че където и да отидете, вашите действия са вид съпротива като пряк отговор на някакъв страх – страх от отказ, страх от конфликт, страх от провал и прочее.

Когато се борим обаче с даден проблем, преди да сме го приели, нямаме шанс да го изкореним. Първо трябва да го приемем, да го разгледаме отблизо, да потърсим корените му.

Не забравяйте, че колкото повече се опитвате да изтласквате нещо, толкова по-силно то ще се връща към вас. Когато спрете да се съпротивлявате, а приемете реалността, ще научите и как да се справите с проблема.

Това се отнася и за това, което искаме да променим в себе си. Не е достатъчно да виждаме проблем. Да приемем вината си, да се видим отстрани какво всъщност показваме на света, е първата стъпка.

След това трябва да спрем да се съпротивляваме, което ще означава, че сме приели истината за себе си. Едва тогава можем да работим върху отстраняване на това, което ни пречи да бъдем щастливи.

Важно е и да се научим да постигаме мир с онези неща, които смятаме за грешни, но не можем да променим. Вместо да оставяме енергията си при тях и да ощетяваме другите сфери на живота си, по-добре да насочим действията си там, където наистина има смисъл.

Помислете колко енергия губите, съпротивлявайки се срещу всичко, което не е във ваш контрол. Използвайте я разумно, за да бъдете силни там, където наистина трябва.