Не тъжи. Всичко, което си изгубил, се връща при теб под друга форма

Всяка загуба ни носи емоционална болка. Човек преминава през 5 етапа на скръбта: отричане, изолация, гняв, пазарлък, депресия и приемане. И това обхваща само половината от всички емоции и чувства, през които преминаваме заради мъката си.

За някои хора този болезнен процес се отключва само при загубата на близък човек, а за други – заради постоянния поток от неуспехи.

Естественият процес на справяне с мъката е да преминете през 5-те етапа и по този начин да се освободите от гнева. Разбирането, че животът нищо не ви отнема, а просто сменя едно нещо с друго, ще ви помогне да продължите напред.

В крайна сметка всички разбираме, че единственият човек, с когото трябва да живеем винаги, сме самите ние. Всички останали ще идват и ще си отиват. Всяко нещо, което сме постигнали, може да бъде загубено. И това не бива да ни носи съжаления.

Всяко нещо, което изгубим, ще се върне при нас под друга форма. Не е задължително да си дадем сметка за това и да го видим, но се случва точно така. В природата нищо не се губи, всичко е кръговрат. Така е и в живота ни.

Най-трудният урок, който трябва да научим, е как да си тръгваме от вредни за нас отношения, как да пуснем миналото да си отиде и дори как да се разделим с част от себе си.

Всяка загуба е форма на смърт. Във всеки случай е имало някакво важно за нас преживяване. И сега вече то не съществува. Независимо дали става въпрос за загуба на близък, приятел, кариера, пари, вещи – ние сме принудени да приемем реалността.

А тя е, че тези хора, предмети или възможности са безвъзвратно изгубени.
На тяхно място ще дойдат нови хора, ще получим нови възможности, ще постигнем нови успехи. И те ще ни върнат изгубеното удовлетворение.