Обичам да слушам хората, когато лъжат, защото тогава разказват за хора, които искат да бъдат, а не могат

Хората често лъжат, за да получат възхищението на околните, което иначе не успяват. Те се представят за такива, каквито много биха искали да бъдат, но не могат. Това е присъщо за тези от нас, които страдат от чувство за малоценност, имат проблеми със самочувствието и не вярват в своята стойност като личности.

Лъжите могат да бъдат незначителни, които не могат да навредят на никого, и такива, които заплашват нечия репутация , създават грешно впечатление и объркват с фалшива информация.

Без значение дали става въпрос за „бели“ лъжи или брутални измислици – това поведение не е правилно. И в двата случая те могат да доведат до заблуждение и подвеждане на околните, което ще доведе до загуба на доверие.

Как да разграничите опасните от безобидните лъжци?

Опасните лъжци използват лъжите винаги за своя изгода. Те печелят от прикриването на истината и го правят обмислено и съзнателно. Средно на ден разказват над 5,6 лъжливи истории, включително и пред най-близките си хора. Обикновено лъжите им са трудни за проследяване, защото са детайлно изфабрикувани и обмислени.

За разлика от тях, безобидните лъжци често лъжат спонтанно и наивно. Те лесно се оплитат в лъжите си и стават за смях. Хората бързо разбират, че ги баламосват и се дистанцират. Този тип хора ще ви излъжат, за да ви се харесат и да си придадат важност и авторитет.

Експертите са категорични, че хората лъжат по-лесно по телефона, когато пишат имейли и съобщения. Освен това, голям процент лъжат за своето минало, за да се изтъкнат.

Не малко хора послъгват за контактите си с определени, популярни личности, които изобщо не познават.

За каквото и да лъжете обаче, трябва да знаете, че всяка лъжа повлича друга. В един момент ще ви се наложи да изречете повече лъжи, отколкото сте смятали за възможно.