Реагирай интелигентно, дори когато не се държат интелигентно с теб

132

Как да достигнете точката, в която сте недосегаеми за дребните лични атаки на околните? Трудно е и се иска голяма дисциплина. Трябва да тренирате да реагирате интелигентно, вместо да отвърнете на провокацията с провокация.

Когато един ден го постигнете, ще осъзнаете, че това е победа над его-то. Всяка малка победа ще надгражда следващата, докато този модел на поведение се превърне в характерен за вас.

Избягвайте да фокусирате мислите си върху това дали някой се отнася с вас толкова добре, колкото вие с него. Не сравнявайте, защото всеки може да има лош ден. Понякога поведението на другите няма нищо общо с вас, а само с личните им несгоди.

Приемете дадената ситуация такава, каквато е. Не се опитвайте да променяте хората, защото няма да успеете. Не губете и дълго време да анализирате. По-скоро се опитайте да повлияете на другите по един интелигентен начин с внимателно подбран отговор.

Дайте им пример и може би ще бъдете приятно изненадани. Защото ако не си позволите да бъдете заслепени от гневни емоции, лесно ще намерите правилния отговор, което ще ви позволи да постигнете целта си.

Когато човек е афектиран, нито може да се защити ефективно, нито да намери точните думи. След това винаги ще смятате, че сте могли да кажете нещо друго. За да избегнете това, запазете ума си бистър и реагирайте хладнокръвно. Не е лесно, но това е силата на характера. Другото е първосигнално.

Да отвърнете на провокацията е слабост, не забравяйте това. Не се иска нищо, просто се пускате по течението и оставяте емоциите да ви ръководят. След това се ужасявате от това, което сте казали и направили. И това е така, защото нямате контрол и показвате единствено безсилие.

Отговаряйте интелигентно дори на неинтелигентните и може би ще ги накарате да се засрамят, или поне да се стъписат.