Силните хора не мачкат другите, а им помагат

Всеки от нас трябва да използва силата си, за да създава, а не да руши. Лесно е да упражняваш насилие над другите, когато си силен. Трудното е да не се възползваш от нея, за да постигаш целите си.

„Силните хора не мачкат другите, а им помагат.“

Само слабият човек е склонен да вреди на другите и да се възползва от слабостите им. Силният по-дух се опитва да помогне, да подаде ръка, да направи добро. Това увеличава допълнително силата му и му помага да постига успехи.

„Най-силните хора отделят време да помагат на другите, дори и да се борят със собствените си, лични проблеми.“

Способността да отвориш сърцето си за другите, когато самият ти се нуждаеш от помощ, е рядко срещана. Повечето хора остават слепи за проблемите на другите, когато са затрупани със своите. И това е напълно разбираемо. Голямото сърце е благословия и не е дадено на всеки.

„Бъди мек, без да показваш слабост.“

Хората, които виждат доброто в другите, дори когато не го заслужават, са изпълнени с добродетели. „Меките“ хора не са глупави, нито наивни. Те просто не могат да наранят никого, защото това ще причини повече болка на самите тях. И тази „мекота“ на характера не е признак на слабост.

Да бъдете „меки“ не е същото като да сте слаби, макар мнозина да бъркат двете понятия. Това означава единствено, че сте чувствителни, внимателни и състрадателни.

Да не можете да гледате нещастието на другите, да прощавате по-лесно и да не таите лоши чувства дори към враговете си.

„Меките“ хора са изключително интуитивни и емоционално интелигентни. Те усещат болката на другия и знаят как да я „излекуват“. Намират време да помогнат, отделят от средствата си за благотворителност и се поставят на мястото на другите. Знаят, че смисълът на живота не е да трупаш, а да споделяш.