Човек се плаши само от това, което не знае. Знанието побеждава всеки страх

Човек се страхува от неизвестното, от новото, от това, за което нищо не знае. Всяко събитие, което ни изкарва от зоната ни на комфорт, може да отключи неподозирани страхове в нас. Но ако не намерим начин да ги преодолеем, ще продължим да се движим в кръг.

Знанието е универсално средство за преодоляване на всеки страх. То ни показва, че се притесняваме излишно, че рисковете не са толкова големи, че можем да се справим. Когато не сме наясно с това какво да очакваме, е нормално да се плашим и да подхождаме предпазливо и несигурно.

Затова всеки трябва да изследва своите страхове, да ги разбира и да ги опознава. Колкото по-информирани сме, толкова по-спокойно ги приемаме.

Знанието ни позволява да видим реалността, а не да живеем в мрачни прогнози за бъдещето. То може да победи всеки страх.

Страховете ни влияят по различен начин в зависимост от предишния ни опит, образованието, личната самооценка и дори от гените. Има хора, които се справят по-лесно с притесненията си от неизвестното и успяват да преодолеят несигурността си по един интелигентен начин. А други допускат страхът да обземе всички аспекти от живота им и да превърне всеки ден в болезнено изпитание.

Когато за първи път се сблъскаме с нещо ново, то ни плаши, защото не сме го преживели. Липсата на опит може да компенсираме единствено със знания. Те могат да успокоят повечето ни притеснения и да ни подготвят за това, което можем да очакваме.

Страхът често е провокиран и от невъзможността ни да контролираме събитията. Това ни кара да се чувстваме безпомощни и слаби. Как ще реагираме на промените зависи от нашия опит, знания и ситуационни сигнали.

Страхът, фокусиран само върху негативните страни на ситуацията, може да превърне всеки иначе дребен проблем в такъв с огромни размери.