Интересни факти за любовта от „кухнята“ на психолозите

117
Интересни факти за любовта от

Любовта е любима тема на психолозите от десетилетия насам, но все още около нея витае необяснима мистерия. Каквото и да си мислим, на каквото и да ни е научил опитът, винаги ще се случи нещо, което да ни и обърка, и изненада.

Психологически факти за любовта, които може да ви бъдат интересни:

1. Повечето жени са привлечени от мъже със силно чувство за хумор: Жените свързват чувството за хумор с интелигентността на мъжа.

2. Когато връзката е в периода от 3 до 5 месеца степента на разпадане е най-висока: А процентите на разводите е най-висок след 4 години брак.

3. В сравнение с тези, които гледат на любовта като на приказка, хората с рационално мислене са по-склонни да получат любов и тя е по-продължителна: Реалистите в любовта показват по-малко безпокойство във връзката. Те приемат другия с всичките му несъвършенства и разглеждат сладостта на любовта като награда след даване, а не я приемат за даденост.

4. Мъжете са по-привлечени от жени, които имат сходни скелетни структури с техните майки.

5. Любовта се случва, когато привличането и желанието изчезнат: След започване на интимна връзка привличането и желанието ви пречат да прецените трезво дали това е вашият човек. Когато еуфорията отмине, чувствата стават по-улегнали. Едва тогава се появява любовта.

6. Доброто първо впечатление зависи повече от езика на тялото, тона и скоростта на думите ви, а не от това, което всъщност казвате: Обикновено, когато харесвате някого, имате навика да забравяте както какво казва той, така и какво казвате вие. Понякога притесненията идват в повече и човек е склонен да преувеличава или говори пълни глупости. Спокойно, важно е какво „казвате“ с езика на тялото си.

7. Любовта е естествено болкоуспокояващо: Когато сте болни, любовта може да облекчи болката ви. Дори гледането на снимка на любим човек може да направи болката по-поносима.

8. Хората, които си приличат външно, имат по-големи шансове да бъдат заедно от тези, които изглеждат значително различни.

9. Любовната мъка може да разболее: Силните любовни разочарования могат да причинят прекомерна тревожност, водеща до болка в гърдите, задух, безсъние и липса на апетит.

10. Любовта прави хората красиви: Няма по-красив човек от влюбения. Когато някой излъчва любов, светлината в очите му и позитивното излъчване го правят по-привлекателен.