Не мога да откажа на никого

1030
Не мога да откажа на никого

Винаги съм билa екстрoверт, лесно се разбирам с хората. Но забелязах, че съм човек със слаба воля. Много се страхувам да откажа на някого. Представям се на мястото на този, който иска помощ и ми се струва, че трябва да дам това, от което се нуждае, и така да застана срещу себе си. Не знам как да кажа „не“. Уморенa съм, понякога може да се скарам с всеки… Но въпреки това пак се съгласявам с нещо, което не ме устройва! Ана, 27 години

Ана, няма да сбъркам, ако кажа, че невъзможността да се каже „не“ е проблем, познат на мнозина. От детството ни учат, че трябва да помагаме. Но по някаква причина те не ни казват как да го правим умерено – да не е в ущърб на самите нас.

Отказът не е лесна задача, която не винаги може да бъде решена. Въпреки това можете да се научите. Но на първо място, трябва да разберете защо самата мисъл за отказ ви кара да се чувствате виновни.

Може би причината за проблема е травмиращо преживяване, когато на самия вас е отказано нещо важно. Или може би живеете с нагласата „когато те поискат помощ, аз не мога да откажа“? Или отчаяно се опитвате да докажете, че сте „доброто момиче“?

Нека се опитаме да разберем всяка от тези опции. Започнете, като си зададете следните въпроси и запишете отговорите:

Какво се случва, когато ми откажат?
Как се чувствам в този момент?
Как да се справя с това?
Не бързайте, погледнете внимателно как се променят състоянието ви и чувствата ви. Сега се опитайте да приемете това по един или друг начин. По един или друг начин тези, на които сте отказали, ще се справят.

Сега запишете първото нещо, което ви идва на ум, когато отговаряте на следните въпроси:

Как да разберете, че не можете да откажете?
Какво никога не трябва да бъде отказвано и защо?
Какво се случва с вас, когато откажете?
Когато сте готови, прочетете внимателно бележките си: има ли нещо в тях, което е особено стресиращо? Или може би изненада? Или протест?

И накрая, последното. Запитайте се:

Можете ли да говорите открито за всичките си чувства?
Успявате ли често да защитавате вашата гледна точка или обикновено ви е по-лесно да отстъпите?
Отговорите на тези въпроси най-вероятно ще бъдат решението на вашия проблем. И в заключение искам да ви предложа, Ана, още една задача: оставете другите да се справят сами. С техните проблеми, с техните чувства. Не поемайте отговорност за тази работа – тя не е ваша.