Познавате ли хора, които рядко се ядосват? Това правило ще промени живота ви!

254

Познавате ли някого, чиито отговори винаги са поднесени по най-подходящия начин във всяка ситуация, дори когато емоциите са бурни?

Голяма възможност е човекът да има високо ниво на емоционална интелигентност, което се отнася до способността на индивида да преценява и управлява точно своите собствени емоции, но също така и емоциите на хората около тях.

Емоционално интелигентните хора често остават спокойни дори в най-трудните ситуации, поради което отношенията им с другите са хармонични. Ето една техника, която често се използва от тези социално интелигентни личности.

Винаги, когато сте в ситуация, която предизвиква екстремен емоционален отговор, дайте си 24 часа преди да изразите своето мнение и чувства. Когато сте под натиск, нервната ви система „полудява“ и тялото ви се залива с адреналин, кортизол и други хормони, които ви пречат да действате по рационален начин.

Емоционално интелигентните хора знаят, че тези, които обикновено остават спокойни и уравновесени, са склонни да контролират чувствата си, когато са предизвикани и действат по съответния правилен начин. Те знаят, че времето е ценен инструмент за решаването на проблемите.

Отделянето на време за обработка на вашите емоции и наблюдение на по-голямата картина за дадена ситуация, ви пречи да излезете извън контрол, да покажете разочарование, гняв или тъга. Всяко желание за реакция ще се разсее в рамките на няколко часа, така че можете да помислите внимателно как да продължите.

Този подход за разрешаване на конфликти и проблеми има дълготрайна защита за най-важните ви взаимоотношения от ненужни спорове. Като се отделите от човека, който ви е наранил или ядосал, вие показвате уважение както към неговите чувства, така и към сериозността на ситуацията.

Така че следващия път, когато някой ви разстрои, просто се махнете от този човек за 24 часа. Опитайте се, ако е възможно, да измислите нещо друго, нещо, което е по-приятно за вас. Това ще успокои вашите емоции, оставяйки ви място да помислите за рационален отговор на всякакъв тип проблеми.