Това, в което вярвам, не се променя. Променят се хората, в които вярвам…

207

Всички ние имаме лични ценности, убеждения и нагласи. Нашата среда, опит и начин на живот допринасят за нашето усещане за това кои сме и как гледаме на света.

Това, в което вярваме, рядко се променя. Обикновено през годините искаме и държим на едни и същи неща в отношенията си с другите. Проблемът е, че хората, в които вярваме, в един момент се променят и вече не отговарят на нашите нужди, разбирания и убеждения.

Основните ценности, на които повечето хора държат са: честност; надеждност; лоялност; ангажираност; човечност; състрадание; загриженост; уважение; постоянство. И те са много важни за сформиране на добри отношения в семейството и приятелския кръг.

Но както няма нищо постоянно, защото самият живот се променя непрекъснато, така и хората около нас търпят промени. И понякога тези промени стават несъвместими с нашите убеждения.

В един момент се оказваме по средата на дилемата дали да направим компромис с нещата, в които вярваме, или да се разделим с хората, в които вече не вярваме. И двата случая са свързани с болка и разочарования.

Защо се променят хората, в които вярваме? Причините могат да бъдат различни и не е задължително ние да имаме принос за това. Разбира се, понякога вината е и наша. Нещо в нашето поведение е подтикнало другите да променят отношението и поведението си към нас.

Важното е да не правим компромис с истински важните неща за нас, защото накрая ще намразим и себе си, и другите. Това, че някой не е оправдал очакванията ни, не означава, че те са били високи.

„Не сваляйте летвата само защото някой не може да я стигне!“

Ако сме убедени, че заслужаваме повече, няма причина да се примиряваме с по-малко. Винаги ще има хора, които сме надраснали и с които по-добре да се разделим.