20 неща, които умните хора избягват да правят

7251
20 неща, които умните хора избягват да правят

1. Те ​​не пропускат възможността да спестят пари
Благоразумието е добродетел, но не бива да се бърка с алчност или скъперничество. Успешното управление на вашите финанси и избягването на ненужни разходи е с отлично качество. Изглежда безсмислените разходи могат лесно да бъдат избегнати и да бъдат спестени значителни суми пари.

2. Те не разчитат на другите
Добре е да имате приятели, членове на семейството или колеги, на които можете да се доверите и на които можете да разчитате. Всеки трябва да има някой, на когото да се опре, когато нещата се объркат. Ако обаче разчитате прекалено на някого, това само показва вашата безпомощност. Като умен човек никога не бива да си позволявате това.

Може да имате брилянтен ум, необикновена интелигентност и т.н., но ако не се възползвате от това, ще се окажете некомпетентни. Когато смятате, че имате нужда от помощ, обърнете специално внимание и помислете дали проблемът ви наистина е толкова труден. В много случаи само нашият страх и несигурност ни пречат да действаме. Винаги съществува мисълта „Ами ако само влоша нещата?“ Мисълта е напълно оправдана. Нежеланието да се преодолее такъв страх, от друга страна, не е така.

3. Те не действат безотговорно
Не приемайте това твърдение като „Умните хора не са забавни“ или „Умните хора са скучни“. Можете да се забавлявате, можете да пийнете и да се посмеете добре. Отговорен не значи безинтересен, а просто означава, че имате организиран начин на живот.

4. Те не се чувстват победени, само защото се нуждаят от преоценка на своите вярвания
Нашата среда, нашите родители, нашето образование и нашето минало – всичко това е подправило нашите вярвания и нашето възприятие за света. Убежденията, които придобиваме през целия си живот, не са лоши сами по себе си, но много вероятно ще се окажат неприложими, когато сме изложени на напълно нови преживявания.

Рано или късно нашите вярвания ще бъдат поставени под съмнение – понякога ще се окажат верни, понякога не. Умните хора постоянно подлагат на съмнение своите вярвания; но те не ги отхвърлят. Те им придават различна форма, позволяват им да растат пропорционално на новия им опит. Не пропускайте възможността да разширите своите мисловни модели.

5. Те не съжаляват за грешките си
А именно, това се отнася за компании, които произвеждат лош продукт или за филмови режисьори, които правят лоши филми и т.н.т. Не е необичайно една идея да бъде представена като истински шедьовър, но в крайна сметка обществеността не е впечатлена. Може да бъде унизително и много смущаващо, но се случва, независимо дали ни харесва или не.

Когато планирате да направите нещо, което ще се хареса на хората и в крайна сметка се провали, започнете отначало. Ако искате да впечатлите публиката, слушайте ги, не се опитвайте да разкрасите продукта в опит да докажете колко страхотна е била вашата визия.

Този вид поведение не само ще ви струва доверието, дори когато успеете да измислите нещо добро, хората може дори да не искат да го опитат. Нито сте слаби, нито глупави, ако знаете кога да се откажете. Това само ще ви даде повече време да работите за възвръщане на популярността си.

6. Те не позволяват на миналото им да им пречи
Миналото не може да бъде заличено. Трябва да се научим как да се справяме с него и да не го бъркаме с бъдещите си постижения. Ако няма нищо полезно в миналите преживявания, просто затворете тази врата.

Досегашният опит ни оформи такива, каквито сме днес и през всичките ни битки сме изградили силен характер. Хората са склонни да използват миналото си, за да оправдаят своите грешки или поведение.

Ако обаче признаете недостатъците си, но откажете да направите нещо по въпроса, само защото имате оправдание, значи сте избрали лесния начин, а това не нещото, което правят умните хора.

7. Те не разчитат на късмета, за да решат проблемите си
„Надявайте се на най-доброто, но се подгответе за най-лошото.“ Добър цитат за случая, когато инвестирате времето и усилията си в нещо. Надеждата за възможно най-добрия сценарий е това, което ни мотивира, докато подготовката за най-лошото ни пречи да се отпуснем.

От друга страна, самата надежда, че нещата ще се подредят, не е по-различна от мързела. Ако разчитате твърде много на късмет, само ще потиснете амбицията си.

Освен това умните хора никога не биха позволили на късмета да вземе превес над цялата им упорита работа. Когато инвестирате сърцето и душата си в постигането на целта си, би било разочароващо да дадете на късмета името „основен съдружник“.

8. Те не пренебрегват важни аспекти от своя бизнес
Един от ключовите фактори, отговорни за успеха, е вниманието към детайлите. Когато човек се опитва да бъде интелигентен собственик на бизнес, той или тя чувства, че с качествен продукт успехът е гарантиран. Логиката не е напълно безупречна, защото дори да можете да предложите първокласен продукт на по-добра цена от вашата конкуренция, това все още е далеч от доходоносен бизнес.

Достоверността е от съществено значение за успешните продажби, което означава, че трябва да имате добри рекламни стратегии. Това предполага повсеместност и професионален външен вид, което ни води до най-ефективния инструмент за разпространение на този тип информация за марката, а това е вашият уебсайт.

Въздействието на уебсайта никога не трябва да се подценява; Хората ще ви съдят въз основа на дизайна на вашия уебсайт, неговото съответствие, достоверност и неговото съдържание. Има много хора, които лично предлагат невероятни видове услуги или продукти, но просто изглеждат като аматьори онлайн.

Започнете с намирането на добра услуга за уеб хостинг, за да осигурите добър отговор на вашия уеб сайт, продължете с качествен дизайн и накрая, красноречиво опишете вашия продукт или услуга.

Ясно е, че това е само един пример, има и други като осигуряване на добро обслужване на клиентите, създаване на ефективни, стимулиращи планове и т.н. Но работата е в това, че никога не вървите само по един път. Винаги работите на няколко фронта.

9. Те не се колебаят да се учат от грешките си
Грешките са неизбежни. Рано или късно все нещо се обърква. Не винаги можете да държите всичко под контрол и ние нямаме степента на осъзнатост, необходима за предвиждането на всичко. Грешките са там, за да ни напомнят за нашите недостатъци. Те могат да ни научат на много неща за живота ни и за нас самите, но само ако им позволим.

Да се ​​учиш от грешки означава да намериш и спасиш ценното от лошия си опит, да разбереш какво се е объркало и да намериш начин да поправиш тази грешка в бъдеще. Умните хора използват това, за да работят върху себе си и да променят това, което могат да променят. Арогантните хора търсят оправдания и избират сляпо да се доверят на преценката си, без ретроспекция. Този тип поведение не само пречи на бъдещия ви успех, но и отблъсква другите хора от вас.

10. Те не се отказват от идеите си само защото другите хора не са съгласни с тях
Знам, че вече беше заявено как човек трябва да знае кога да се откаже и да започне отначало и как твърде упорито или агресивно отношение в крайна сметка води до лоши резултати. Мъдрия човек знае кога да настоява и да упорства, когато ситуацията се влоши.

Ако някой иска да отхвърли вашите идеи въз основа на предчувствия, не позволявайте това да се случи. Борете се за своя шанс или се опитайте да намерите някой, който ще ви изслуша и ще оцени идеята ви.

Винаги има възможност някой да бъде изплашен от вашия опит; така че човекът всъщност иска да предотврати вашето развитие. Ако искате да публикувате или пуснете нещо, потърсете и други мнения. Конструктивната критика може да бъде използвана като ценна представа за бъдещето.

11. Те ​​не правят изказвания, които биха могли да ги направят слаби в бъдеще
Действията говорят повече от думите. Не бъдете прекалено уверени и не използвайте пищни думи, за да опишете бъдещите си дейности. Ще изглеждате нетърпеливи за внимание и неминуемо ще загубите доверието си.

Загубата на доверие оказва силно влияние върху изхода от ситуацията. Ако искате да бъдете уважавани и приемани на сериозно, не разказвайте измислени истории, освен ако наистина не искате да ги подкрепите с дела.

12. Те не пропускат възможността да разширят своя опит
Това е тясно свързано с гореспоменатите вярвания, както Фридрих Ницше каза: „Няма вечни факти, защото няма абсолютна истина.“ Никога не можете да станете пълноценна личност, така че не бива да си поставяте такива цели.

Постоянните усилия за напредък в различни области обаче наистина са това, което ще направи един интелигентен човек. Науката непрекъснато разширява нашето разбиране за света; постоянно тества теории и носи нови. Дори стари, доказани резултати се преразглеждат, предефинират и актуализират. Това е добър начин за разширяване на вашия кръгозор.

13. Те не се отказват от добрата цел
Подобно на добрите идеи, мъдрите хора не се отказват от целите, за които си струва да се борим. Революциите се вдигнаха благодарение на такива хора и за щастие нашето общество все още е с недостатъци и може да ни осигури много цели, за които си струва да се борим.

По-възрастните поколения са склонни да критикуват това, което не разбират напълно, и са твърде заети със себе си, за да дадат шанс дори на нещо подобно. Само си представете колко форми на изкуство по отношение на музика, книги и филмови жанрове не биха съществували днес, ако някои хора не приемаха подобни идеи.

Днес е подобно нещо с видео игрите. Смята се, че те са отговорни за насилственото и проблематично поведение в младежта и хората не смятат, че медиите са способни да определят по-дълбоки морални ценности.

14. Те използват потенциала на новите технологии
Липсата на знания, свързани с определена област, или липсата на необходимите умения за изпълнение на определена задача, автоматично би направила някой некомпетентен. Умните хора имат добър начин да преодолеят тези препятствия; те могат да намерят решения и да компенсират своите недостатъци.

Използването на вашите устройства с пълния им потенциал може да се окаже доста полезно в различни сценарии. Смартфоните и таблетите имат интернет връзка и достъп до Google, така че всичко, което трябва да направите, е да знаете как ефективно да използвате тези браузъри.

Почти всичко, което искате да знаете, го има записано или писмен урок онлайн, което означава – стига да сте свързани с интернет, имате средства за решаване на трудни проблеми. Има различни приложения, които могат да ви помогнат да се ориентирате, когато сте на „непознат терен“, те могат да ви помогнат да намерите добър ресторант, докато сте в чужда държава.

В допълнение, езиковите бариери могат да бъдат значително облекчени чрез използване на приложения за превод и въпреки че те не са сто процента точни, те все още могат да ви помогнат много.

15. Те не надценяват способностите си
Амбицията и упоритата работа са здравословни, но без умереност тези черти могат да бъдат опасни. На първо място, ако сте постоянно изтощени, това може да бъде наистина стресиращо и да окаже негативно влияние върху вашето здраве.

Ненаситното желание за напредък в определена област може да замъгли перспективата ви и да ви накара да се изгубите в други важни аспекти на живота. Може да се случи, че се дистанцираме от връстниците си и това може да е тъжно, защото няма да има с кого да споделим успеха си.

Второ, нашият ум има своите граници и често активното мислене за проблема ни води до никъде. Трябва да знаем кога сме напълно изтощени и да си вземем почивка. С други думи, трябва да позволим на нашите подсъзнателни процеси да „хващат юздите“ и да видят какво се случва.

Дори когато се появят очевидни решения, по-добре е да ги преразгледате на другата сутрин. Може би тогава те вече няма да изглеждат толкова идеални, колкото изглеждаха предишния ден.

16. Те не си създават ненужни врагове
Независимо от вашия социален статус, независимо дали сте изгряваща звезда, предприемач или служител на малък бизнес, най-вероятно ще срещнете врагове, отмъщения, състезания и т.н.

Тези хора не са естествено лоши. Вашите убеждения, идеологии или гледни точки са просто несъвместими за тях. Проблемът е, че никога не можеш да знаеш какво ще правят, ако се почувстват предизвикани и вероятно те възприемат по същия начин, което води до обезсърчаване на нетърпимостта.

Важно е да правим разлика между враговете, създадени от обстоятелствата, и враговете, които сме създали с действията си. Вече стигнахме до заключението, че нашата конкуренция може да предизвика интриги, така че е по-добре да не насърчаваме ненужни конфликти. Когато имате работа с упорити хора, бъдете сигурни, че не сте единственият, който забелязва техните черти.

Спорът с такива хора няма да ви отведе никъде. Най-умното е просто да кимнете с глава или да кажете, че не сте съгласни и след това да прекратите дискусията. Когато сключвате партньорство, направете подробна проверка на потенциалните си партньори, уверете се, дали са склонни към измама, но също така внимавайте да не направите случайно нещо, което може да изглежда коварно.

17. Те не позволяват на гордостта им да им попречи
В духовните учения гордостта се смята за лоша черта, но реалността разказва друга история. Напълно приемливо е да се гордеете, но е неподходящо, когато човек прекали с тази гордост. Когато хората станат много успешни, те често са склонни автоматично да отхвърлят мненията на всички около тях. Умните хора разчитат на мисленето си и не позволяват на гордостта да ги разсейва.

18. Те не „поставят всички яйца в една и съща кошница“
Никога не инвестирайте напълно всичко в реализирането на една-единствена идея. Винаги имайте резервни варианти, алтернативи, потенциални планове и т.н.

19. Те не се заблуйдават, че всичко ще бъде лесно
И накрая, не живейте в илюзията, че животът ще бъде лесен. Усилията ви може да бъдат възпрепятствани по много начини, но интелигентните хора знаят как да се обединят и да опитат отново. Те работят върху самочувствието си и не очакват нещата да станат по-лесни. Дори когато изглежда лесно, бъдете подготвени, защото обикновено винаги е спокойно преди буря. Умните хора обичат предизвикателствата и вълнението, което идва от преодоляването на препятствията. Те живеят, за да решават нови и нови проблеми.

20. Те не рискуват излишно
Всички сме имали шанс в даден момент от живота си, когато сме могли да рискуваме, за да постигнем по-голяма печалба. В случай, че сте пристрастени към адреналина, девиз като „висок риск – висока печалба“ не е толкова лош.

Да бъдеш умен и премерен често противоречи на този подход, тъй като не означава, че няма да се изправиш пред риск, но ще го ограничиш само до необходимите. Дори малките рискове със значителни печалби, като лотарията – са лош избор; ако имате допълнителни пари в брой, по-добре ги спестете и изчакайте да се натрупат.