6-те признака на бедния човек, който живее от заплата до заплата

839
6-те признака на бедния човек, който живее от заплата до заплата

Натрапчивите покупки и постоянното желание да купувате неща на кредит не са по наша вина. Хормонът на стреса, известен като кортизол, е отговорен за процеса на вземане на решения: той влошава паметта и намалява концентрацията, намалява самоконтрола и кара човек да се чувства като малко зомби. Неразположението има същия ефект върху мозъка като дългата безсънна нощ.

Ето някои признаци, че сте „заразени“ с бедност:

Вие следвате поведението на родителите си
Ако като дете непрекъснато сте чували фрази от родителите си като „Не можем да си го позволим“, „Трябва да се придържаме към работата си“, „Не печатаме пари“, това ви влиза в главата на подсъзнателно ниво.

Нашите вярвания, включително тези, които сме научили от родителите си, влияят на нашия подход към това как вършим работата си, какви неща да купуваме и на каква цена и какъв начин на живот да водим.

Ограниченията и трудностите от детството правят човека по-податлив на стрес и депресия. Простите задачи им се струват по-трудни и дори малките препятствия могат да причинят липса на мотивация.

Притеснявате се какво ще кажат другите хора
Познавате ли хора, които са теглили заем, за да отпразнуват сватбата си? Или са си купили нещо или дрехи на стойност 2-3 заплати? Или са се лишили от всичко, за да могат да поканят 200 души на някой празник?

Актрисата Кийра Найтли се омъжи в рокля, която е в гардероба й от пет години . Но не се случи нищо ужасно, нали?. Близките ѝ не се обидиха, а съседите не спряха да й казват „Добро утро“.

Няма нищо лошо в луксозната сватба, ако можете да си я позволите: може би имате висока заплата, процъфтяващ бизнес или пасивни доходи. Но ако едно семейство похарчи всичките си спестявания за един ден или влезе в дългове, това е признак на бедност.

Приоритизирате грешно
Специалистите по темата бедност вярват, че когато човек е в лошо финансово състояние, той се опитва да избяга от монотонния си живот.

Може би затова в Индия до 40% от семейните доходи се харчат за празници и религиозни ритуали. В Америка хората купуват скариди и омари, плащайки за това с пари от кредитните си карти, докато междувременно в Мароко селяните купуваха DVD плейъри и лаптопи, но ядяха само хляб и сол.

Човек, който се смята за беден, започва да се поставя под другите. За да покажат по-висок стандарт, те купуват скъпи подаръци, посрещат гости с последните си пари и купуват смартфон на кредит за 2 години.

Вие облекчавате стреса, като пазарувате
Хората във финансово затруднение са подложени на изключителен стрес. Производството на кортизол се увеличава и влияе на паметта, концентрацията и определени начини на мислене.

Неразположението има същия ефект върху мозъка като дългата безсънна нощ. Човекът взема лоши решения, като например да купува неща на кредит, да купува безполезни неща и да пропуска да си плаща сметките.

Самоконтролът е намален не защото човекът не иска да подобри положението си, а поради високите нива на кортизол и липсата на концентрация, причинени от финансовите проблеми.

Нямате цели или мечти
Много хора се опитват да се отърват от чувството за бедност, като работят все повече и повече. Проблемът с това решение е, че в този случай човек обикновено не си позволява да мечтае и да си поставя цели или да се отпусне и да се наслаждава на живота – той просто работи усилено през цялото време.

Според проучване от 2017 г. хората с ниски доходи са по-склонни да се чувстват така, сякаш не могат да направят разлика между приоритетите си. Ето защо те не си поставят цели и не се опитват да ги постигнат.

Ежедневните ни емоции влияят върху начина, по който планираме живота си. Когато сме тъжни, искаме да живеем по-малко в настоящето и искаме по-бързо да отидем в бъдещето. В резултат на това губим потенциална печалба в дългосрочен план. Когато сме щастливи и се интересуваме от живота, ни е по-лесно да мислим за бъдещето, да правим планове и да ги изпълняваме.

Не можете да увеличите нивото на доходите си
Понякога изглежда, че човек е заседнал на същото ниво на доходите. Те могат да сменят професията си или да работят повече, но това не влияе по никакъв начин на заплатата им. Може да изглежда, че има определен „таван“, през който човек не може да пробие.

Човек обикновено мисли така: „За да печеля повече пари, трябва да работя 60 часа седмично, да получа престижна позиция и да имам връзки“ и „Големите пари са голям проблем и отговорност, а аз вече работя за двама“.

Човек свиква с настоящото си финансово състояние, някак си успява да живее с бюджета и дори може да почувства дискомфорт, ако заплатата внезапно се повиши. Ето защо чувството за малоценност и вина никога не изчезва.

Ако човек получи бонус по време на работа, той ще похарчи парите за една седмица и дори няма да забележи. Ако му бъде предложено да работи по нов проект извън обхвата на работата му, той ще каже, че е твърде зает и ще загуби шанса си.

Навикът да живеят със същия доход води до факта, че хората пропускат всички възможности, които надвишават обичайното им ниво на доходи.