7 правила за живот на норвежците, които ще ви шокират

613
7 правила за живот на норвежците, които ще ви шокират

Норвежците изглежда са най-обикновените хора: умерено учтиви, сдържани, стилно облечени. Но след като поразровите малко, ще откриете, че животът им е подчинен на множество странни правила. И типичните навици на местните жители не могат да се нарекат по друг начин, освен необичайни. „Изтъркайте“ норвежец, както се казва, и ще откриете викинг. Как днес те най-много изненадват чужденците?

1. „Не“ нахлуване в личното пространство
В Норвегия се счита за неприемливо да говорите с непознати в паркове, транспорт, магазини или да седнете до непознат в автобус без убедително извинение, дори и да е претъпкан. Те също няма да се радват, ако решите да ги посетите без обаждане. Освен това те няма да крият, че им е неприятно само заради благоприличието: типичния норвежец в такава ситуация най-вероятно учтиво ще каже, че е зает и ще затръшне вратата пред вас.

2. Започват работа възможно най-рано
Норвежците са обсебени от идеята, че те трябва да носят максимална полза за обществото. Ето защо местните жители се стремят да си намерят работа веднага след дипломирането си, младите майки са в отпуск по майчинство не повече от година и дори за да получи обезщетение за безработица, кандидатът трябва да изпълни едно от основните изисквания – активно да търси работа. Работата в Норвегия започва в 8:00, по-рядко в 9:00. В същото време работната седмица е по-кратка от стандартната – само 37,5 часа.

3. Обичат треска в алкали и „тъжна“ херинга
Трудно е да се разбере как можете да обичат това и дори да го наричат деликатес, но реалността е безмилостна. Норвежците, желаещи да впечатлят скъпия си чуждестранен гост, определено ще го посъветват да опита сустроеминг (ферментирала, ако не и изгнила херинга) и лютефиск (сушена треска, силно напоена с алкали) – и те самите с удоволствие ще се присъединят към ястието.

4. Хранят децата си с нездравословна храна и ги оставят да спят на студено
Типичното меню в детската градина са различните видове сандвичи. Освен това децата могат сами да ги „правят“ от предложените съставки: хляб, сирене, сос, хайвер, наденица, рибни пръчици, яйца. Топло сготвена храна в градините се сервира веднъж седмично. Бебетата от люлката се учат да спят навън по време на обяд и при всякакви метеорологични условия. Студ? Сняг? Дъжд? Няма проблем!

5. Обсебени са от природата
Основната любов на норвежците е любовта към природата и е обичайно да се доказва всяка седмица. Ето защо местните градове се изпразват с уикенда. Норвежците заключват апартаментите, отвеждат децата си при родителите, взимат въдиците, храна и отиват в дивотията, далеч от цивилизацията. Именно този вид забавление се счита за норма. Останалото са отклонения, достойни за обществено порицание.

6. Равенството между половете е на преден план
В Страната на фиордите опитът на мъжа да плати за жена в ресторант може да се счита за обида. Прието е всичко да се разделя, включително в домакинството. Освен това работи и в двете посоки: не само мъжът трябва например да мие чинии или да къпе децата, но и жената трябва да допринесе наравно в семейния бюджет.

7. Бъдете безразлични към лукса
Не е обичайно да се откроявате в тази страна. Следователно луксозни имения, скъпи суперавтомобили, помпозен интериор и умишлена демонстрация на богатство отсъстват от думата „нормално“. Велосипеди, подчертано „ежедневни“ дрехи и добре познатия на света „сдържан скандинавски стил“ в интериора. И това се случва въпреки факта, че заплатите в Норвегия са по-високи от средните за Европа.