4 неочаквани неща, които научих от загубата на голямата ми любов

Pixabay images

В началото имах чувството, че слънцето повече никога няма да изгрее, нощите ще бъдат все така дълги и тежки, раните – ще напомнят за себе си при всяко движение, глътка въздух, усмивка. Да изгубиш най-добрия си приятел, най-голямата любов, най-специалния човек – това е да изгубиш част от себе си.

Времето след тази разтърсваща загуба се оказа най-ценно за израстването ми като личност. Научих повече отколкото през целия си живот – за себе си, за другите, за любовта.

Ето и моите уроци, за които платих най-високата цена:

1. Нямам нужда от никого, за да бъда щастлива:
Любовта е вътре в нас, тя е способността ни да чувстваме, да разбираме и да се радваме. Да обичаш себе си е не по-малко важно от това да обичаш друг. И тази обич към самия теб може да те направи щастлива. Другото те поставя в неудобна зависимост и те прави твърде уязвима.

2. Спрях да обвинявам, започнах да благодаря:
След първоначалните гневни емоции, осъзнах, че трябва да гледам към миналото с благодарност. Днес съм такава, каквато съм, благодарение на всички грешки, загуби и любовни разочарования. Вярно е, че опарих ръцете си, белязах сърцето си с тъга, наранявах се десетки пъти, но открих силата и куража в себе си.

3. Открих колко преходна е любовта:
Любовта е едно забавно и красиво пътуване, но понякога единият иска да пътува в друга посока. И когато това се случи, не можеш да го държиш насила. Вместо да чакаш прилива на любовта му, по-добре да се влееш в друга река.

4. Това че не съм идеална за него, не означава, че не съм идеална за друг:
Това че съм загубила любовта на някого, не означава, че няма да я получа от друг. Това че моите качества не са били оценени, не ги прави по-малко ценни. Това че не съм се оказала идеалната за него, не означава, че не съм идеална за друг.

Разбрах и че ако стоя на едно място, ще остана точно там завинаги. Колелото се завърта с движения, затова сега избирам да се движа напред. А може би някой, някога ще оцени това, което друг е предал…