5-те черти на изключително чувствителните хора

Най-вероятно знаете какво е „емпат“ и знаете, че тези хора са изключително чувствителни и възприемчиви по отношение на чувствата на останалите. Според проучвания около 20% от човечеството носи такива черти в себе си.

Така че ако някой път се чувствате неразбрани или не на място – 1/5 от хората около вас напълно разбират какво ви е.

Ако се чудите дали сте наистина емпат, помислете си дали притежавате една от следните 5 характерни черти:

Хаотичните събития и силните шумове ви напрягат
Чувствителните хора възприемат външните стимули много по-силно от другите хора, защото мозъците им са програмирани така. Ако влезете в претъпкан супермаркет или мол може веднага да се почувствате зле и да изпаднете в лошо настроение. Това е нормално – просто интуитивно възприемате и попивате енергията на въпросното място и това изключително много ви напряга. Ако искате съвет как да се справите – да си повтаряте наум някоя ваша мантра може да ви накара да се чувствате в безопасност и да ви успокои.

Всички коментират колко сте чувствителни
Като дете навярно сте се чувствали различни от останалите, поради това колко навътре приемате действията и думите на околните. Другите деца може да са ви отбягвали, защото това е сравнително необичайно за едно дете. Като възрастни най-вероятно сте се научили да контролирате тази ваша чувствителност и да се справяте с нея, но е възможно още да сте малко или много аутсайдер. Няма от какво да се срамувате. Емпатите имат специална мисия на този свят, затова бъдете горди от това свое качество. Запомнете, че колкото и навътре да приемате негативните емоции, позитивните неща ви докосват със същата сила.

Предпочитате да прекарвате време сами, вместо в група
Според проучвания само около 30% от хората са екстроверти, а останалите – интроверти. Като четете това, може би ще се съгласите, че си почивате по-добре когато сте сами. Ако сте емпат, социалните събития ви изтощават заради многото различни енергии в помещението. Вие абсорбирате всичко това и можете да се освободите от него само ако го премислите и останете сами със себе си. Въпреки че не всички интроверти са емпати, много често тези черти вървят ръка за ръка. Ако искате да правите неща в група и да не се изтощавате толкова, опитайте йога или курсове по медитация.

Насилието във филмите и в истинския живот много ви разстройва
Много хора виждат как други биват тормозени без това изобщо да им направи впечатление и да им мигне окото. Вас, обаче, истински ви боли, когато виждате агресия, насилие и как някой страда. Предпочитате да гледате комедии или документални филми и отказвате да отидете на кино, ако приятелите ви искат да гледате екшън. Насилието изтощава цялата ви енергия и се опитвате по всеки възможен начин да ограничите досега си с него.

Другите много често ви споделят проблемте си
Заради вродената ви чувствителност, другите винаги се обръщат към вас с проблемите си и търсят съвета ви. Вие бихте изслушали всеки и бихте му помогнали с всичко по силите си. Колкото и да обичате да облекчавате болката на останалите, запомнете да се грижите за себе си и да не позволявате на хората да се възползват от вас. Колкото и съвети да давате на някого, все пак техния живот и какво действие ще предприемат зависи само и единствено от тях. Не се колебайте мило да им споделите, че ви напрягат, и да направите собствените си чувства приоритет.