Не се страхувай от лошите хора, пази се от тези, които се преструват на добри

38

В какво се различават лошият и добрият човек? Най-същественото, което ги разделя буквално на два свята, е отношението им към другите. Добрите хора не искат да причинят на никого болка с действията си, а лошите хора – го правят умишлено.
Обикновено един човек се държи според собствената си представа за добър човек. И тази представа може да изглежда абсурдна за вас. Има и такива, които съзнателно се държат лошо, защото вярват, че така е правилно. За тях добротата е отживелица и загуба на време.
Но лошите хора са безопасни в смисъл, че знаете какво да очаквате. На лош човек никога няма да се доверите, няма да имате очаквания от него, така или иначе очаквате гадости.
Винаги сме предпазливи към лошите хора и подхождаме внимателно. По-страшни от тях са тези с фалшивата доброта – тези, които само се правят на добри. На тях лесно се доверяваме, лесно им се разкриваме и дори ги допускаме в къщата си.
Защо хората се преструват на добри? Защото много им се иска другите да ги харесват и знаят, че не притежават нужните качества. Те са егоисти по природа и винаги поставят себе си на първо място.
Човек, който се преструва на добър, може да ви нанесе много по-големи поражения, отколкото един лош. Доверието, което сте дали на погрешния човек, ще бъде използвано само за неговите цели. Той винаги ще играе, дори да го допуснете в сърцето си.
Има и хора, които наистина искат да са добри, но не им се получава. Егоизмът им е толкова силен, че не им позволява да изпитат загриженост за друг. Така те се преструват на добри, за да изглеждат такива и в собствените си очи. А не знаят, че по този начин единствено разочароват още повече хората.