6 изтъкнати причини да пиете топла вода на празен стомах

2471

Много от нас са развили добрия навик да започват деня си с чаша вода, чай или кафе – особено за събуждане. Когато се спрем на вода, обикновено я предпочитаме студена, за да ни разхлади. Оказва се обаче, че на празен стомах е много по-добре да пием топла вода. Аргументирано ще защитим тази позиция в следващите редове.

Топлата вода на празен стомах оказва благоприятно влияние върху нашата храносмилателна система и спомага отстраняването на токсините, които често засягат имунната система. Според специалисти, най-добрият начин да започнем деня е изпивайки на гладно чаша топла вода с лимон или чай – така ще събудим, тонизираме и хидратираме организма си, създавайки защитна бариера срещу множество болести. Нека разгледаме 6 от най-изтъкнатите и разпространени причини да пием топла вода на празен стомах:

1. Подобрява храносмилането

Една чаша топла вода изчиства тялото ви от токсините, които го засягат. Водата и други течности подобряват работата на храносмилателната система. Студената вода от своя страна създава повече проблеми, отколкото добрини. Тя спомага образуването на мастни натрупвания, които се разграждат трудно от организма. Експертите съветват да заместите чашата студена вода с хладка или топла.

2. Предотвратява констипацията

Констипацията (запек) е особено разпространено състояние. Данните показват, че всеки четвърти човек у нас е засегнат. Много от храните, които всекидневно консумираме, са по-трудни за храносмилане. Това натоварване на храносмилателната система и невъзможността за изхвърляне на отпадъците от организма води до последващи проблеми – болки в коремната област, дискомфорт, обложен език, отпадналост и т.н. Натоварва се работата на черния дроб и обмяната на веществата. Топлата вода може да подобри и спомогне работата на червата, така че констипацията да бъде преодоляна.

3. Страхотно лекарство за всекидневни болки

Понякога чаша топла вода може да се окаже перфектното лекарство при менструални болки или главоболие. Топлината има успокояващ ефект, който спомага за отпускането на коремните мускули и предотвратяването на спазмите.

4. Помага в борбата с наднорменото тегло

Много от вас са чували, че топлата вода на празен стомах, е страхотно оръжие в борбата с килограмите. Напълно вярно. Топлата вода повишава телесната температура и ускорява метаболизма. Щом метаболизмът се ускори, горенето на мазнини е в пълна сила. Също така, топлата вода стимулира гастроинтестиналния тракт и бъбреците.

5. Подобрява циркулацията

Сутрешната чаша топла вода премахва мастните отлагания от тялото, заедно с натрупванията, които засягат нервната система. Благодарение на това свойства, тя елиминира токсините от тялото, подобрява циркулацията и пречиства кръвта.

6. Предотвратява преждевременното стареене

Всекидневното пиене на топла вода на празен стомах влияе благоприятно на нашата кожа. По този начин кожата е хидратирана и възстановителните процеси са в пълна сила. Еластичността и гладкостта на кожата не се нарушава.

От изключително значение е да изпълните всекидневието си с положителни навици. Формирането на един здравословен навик отнема от 4 до 8 седмици. Бъдете търпеливи. С малки действия може да облекчите работата на вашия организъм, който ще ви се отблагодари с красив и здрав външен и вътрешен вид.

Нашият съвет е да пиете всекидневно топла вода на празен стомах, да се храните здравословно и да спортувате редовно! Не забравяйте да се погрижите и за ума си. Една добра книга върши чудеса. Изградете едно прекрасно и здраво тяло, обвито в интелигентност!