Хранете положително не само душите си, но и телата си!

https://lifezone.bg/interesno/hranete-polozhitelno-ne-samo-dushite-si-no-i-telata-si/44288 LifeZone.bg
Хранете положително не само душите си, но и телата си!

Хранете положително не само душите си, но и телата си! Много напоследък се изписа за положителното отношение към живота и за положителното мислене, но малко свързват тази житейска философия с храненето, като едно единно цяло в процеса.

По своята същност храненето не е само механичен процес, чрез който телата ни се зареждат с енергия, но и процес на душевно удоволствие от самото хранене. То е удоволствие, преживяване и социално действие.

Когато се храним осъзнато и общуваме в процеса осъзнато с останалите на масата, ние сме щастливи. Нивата на щастие в телата ни се покачват не само от определени видове храни, но и от самото виждане на храната, нейното приготвяне и съпреживяване с другите.

Храненето е неразривно свързано с готвенето. Когато приготвяме храна за семейството си или приятелите си, ние си доставяме максимално положителна емоция, не от друго а от това, че ще ги зарадваме на свой ред, ще им доставим удоволствие, чрез сготвената от нас храна.

Освен на съзнателно и подсъзнателно ниво, храната ни действа положително и чрез своето цветово изражение, текстура, мирис, вкус и всичко което може да ангажира сетивата ни в положителна посока. Хранете положително не само душите си, но и телата си – е изпитано щастие, а не само метафора!

Например от чисто визуално естество плодовете и зеленчуците ни зареждат с много цвят, разнообразие и положителна емоция на свой ред. Те са не само полезни от здравословна гледна точка, но и от визуална, защото емоциите в мозъка ни са ангажирани с една емоция на спокойствие, вълнение и пъстрота. Не бяхте се замисляли, колко емоция има в едно хранене и една храна нали?

[wpsm_ads2 float=“none“]

Сега от практична гледна точка има храни, които доказано научно ни карат да сме по-щастливи и позитивни. Това са храни, като черния шоколад ( кой каза, че той е вреден! ), авокадото, бананите, зелено листните зеленчуци, горските плодове и зеления чай. Защо точно тези храни?

Ами защото ни карат да сме по-активни, по-свежи, съответно с по-добро настроение и нагласа към живота си! Чисто химично бананите са богати на серотонин. Този хормон се нарича още хормона на щастието и ни прави по-щастливи естествено.

Горските плодове от своя страна, като малини, боровинки, къпини, ягоди и подобни са пълни с антиоксиданти. Те освен, че пречистват телата ни от токсините ни помагат да намалим високите нива на стрес и по този начин сме по-спокойни, уравновесени и позитивни съответно.

Хранете положително не само душите си, но и телата си, доказва че храната е не само гориво, но и удоволствие! Съдържанието на антиоксиданти, серотонин и много витамини и минерали се отнася и за останалите храни споменати по горе.

Хранете положително не само душите си, но и телата си, защото положителното чувство за живот е на всички нива в ежедневието ни, без изключение!

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.