Има такава чешма у нас!Чешмата на щастието с лековита вода

https://lifezone.bg/interesno/ima-takava-cheshma-u-nascheshmata-na-shtastieto-s-lekovita-voda/110277 LifeZone.bg
Има такава чешма у нас!Чешмата на щастието с лековита вода

Има такава чешма у нас, с чудотворна вода

Тя наистина носи това интересно име, а водата, която тече от нея върши чудеса. Чешмата се намира на около четиридесет километра от столицата, в землището на софийското село Боснек. Разположено е в полите на Витоша, в неговата югозападна част.

Водата извира от камък, под формата на глава на крокодил и  според легендата притежава лековита сила.Водата блика на различни интервали от време, неподвластни на никакви научни изследвания, хипотези или предположения. Може да спре за минути, после да потече отново или да престане да извира с часове.

Това мистично поведение на водата се обяснява с различни народни вярвания. Според една от хипотезите спира да извира и тръгва или започва да капе мижаво, ако срещу изворчето се изправи лош човек и тече с пълна сила, щом насреща й се намира добър човек.

Поверието разказва, че най-отгоре на чешмата е разположено езерце, където бил домът на водния бик. Той наранявал добитъка на местните хора.Селяните се пробвали да защитят животните, като закачали ножове и други остри неща по тях.При една от битките бикът бил наранен и се потопил във водата, която станала кървава. И според поверието, когато бикът се преобръща в недрата на земята, той предизвиква спиране или тръгване на чешмяната вода.

А хората идват на тази чешма на щастието, за да пълнят съдовете си, защото тя има целебна сила.

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.