Изследване върху столетници разкри тайните за дълголетие

Научно изследване на живота на столетници разкрива тайната за дълъг живот

https://lifezone.bg/interesno/izsledvane-varhu-stoletnici-razkri-taynite-za-dalgoletie/118661 LifeZone.bg
Изследване върху столетници разкри тайните за дълголетие

Научно изследване на живота на столетници разкрива тайната за дълъг живот

Учените от Каролинския институт са направили специално изследване върху възрастни хора, за да открият общите показатели, допринасящи за дълголетие при човека. Проучването засяга живота на хора над 60 години до навършване на близо 100 години. Изследват се показатели на кръвта и дали има връзка между всички столетници.

 

Изследването идва на фона на все по-продължителния живот и застаряване на населението в редица страни от Европа. То показва, че доживелите до 100 години имат по-ниски резултати на глюкоза и креатинин след 60-те години от своя живот. Освен това при по-голям процент от изследваните се забелязва и по-ниско ниво на пикочната киселина. Тези показатели всъщност ни дават отговор, че стигащите до тази възраст нямат бъбречни заболявания и са далеч от стойностите на глюкоза, достигащи до диабет.

 

Шокиращо обаче за учените се оказва друг факт. Той е свързан с нивата на холесторол, който се смята за основен фактор при проблеми със сърцето. Хората, които имат по-ниски стойности, се оказва, че живеят по-кратко. Голяма част от изследваните поддържат средни нива на холесторол и достигат до един век живот.

 

Все пак учените не правят крайни заключения и предупреждават, че факторите за дълголетие са много – начин на живот, балансирано хранене и генетично заложените биомаркери.

 

Източник: 24chasa.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.