Какво още не знаем за българската история?(Сензационни открития)

https://lifezone.bg/interesno/kakvo-oshte-ne-znaem-za-balgarskata-istoriyasenzacionni-otkritiya/122518 LifeZone.bg
Какво още не знаем за българската история?(Сензационни открития)

Важни и значими факти за българската история стават известни в последно време

Изключително интересно е царуването на Иван Александър, който е на трона цели 40 години.

Втората му съпруга Сара дълги години била обвинявана, че тя е причината България да падне под турско робство.Истината е съвсем друга, твърди историка Елица Димова.

Богатството на Сара било депозирано във Венеция ,като важен финансов ресурс. По онова време България била изтощена от войни.

Цар Иван Александър имал план за спасение на България, като получил тайно съдействие от църковния клир.По това време бил изграден и български университет с парите на царица Сара.

А Иван Александър бил единственият български цар, възстановил всички манастири на територията на България.Били съградени и нови. Това се случило по времето на Първото българско царство.

В онези времена Теодосий Търновски, виден български духовник и  отшелник, получил видение, че България ще падне под агарянско робство.

Той, заедно с царското семейство, дава заповед да се разпространява българската книжнина, за да се спаси българщината.

Членовете на царските семейства учили в най-реномираните учебни заведения и владеели по няколко езика.

Непосредствено преди да почине, цар Иван Александър дава заповед да се скрие сътворената книжнина не само на територията на България, но и на съседните държави.

По онова време те били подчинени на България.Царят правил опити и да привлече флота на Венеция, за да защити България от бъдещите поробители, сочат историческите факти.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.