Македонци присвоиха БГ църква в САЩ, били там преди Колумб

Националисти от Северна Македония с опит за културно присвояване

https://lifezone.bg/interesno/makedonci-prisvoiha-bg-carkva-v-sasht-bili-tam-predi-kolumb/119310 LifeZone.bg
Македонци присвоиха БГ църква в САЩ, били там преди Колумб

Националисти от Северна Македония с опит за културно присвояване

Националисти от Северна Македония се опитаха да излъжат и заличат присъствието на македонски българи в два американски щата. За злоупотребата сигнализира генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков. За абсурдите, които са вписани в официален документ, той е сезирал местните органи и се е стигнало до отмяната им.

 

С два документа националистите от РСМ са декларирали съществуването на македонска общност, език, църкви, училища в щатите Илинойс и Мичиган. Стигат до там, че информацията е публикувана като достоверна в официалните сайтове. Автори на манипулацията всъщност са от т. нар. „Обединена македонска диаспора“.

 

За да е достоверна информацията те обявяват църквата „Света Троица“ в Илинойс за македонска. Това е най-старата българска църква, която действа и до днес. В нея остават изографисани имената на стотици български дарители, но това не пречи на крайните националисти от РСМ да присвоят и храма. Според македонците тези имена са измислени и несъществуващи.

 

Същите участници от „Обединената македонска диаспора“ извадиха и документ, че техни сънародници са обитавили земите на САЩ още преди Христофор Колумб да е стъпил там. Трезвият разум този път е накарал американците да отхвърлят тези документи.

 

Благодарение на своевременната реакция на генералния ни консул Светослав Станков двете декларации са свалени и отменени.

 

Източник: 24 часа

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.