Музикалният театър пренася класиката „Криворазбраната цивилизация“ в днешно време

Пиесата на Добри Войников ще бъде осъвременена с днешните нрави

https://lifezone.bg/interesno/muzikalniyat-teatar-prenasya-klasikata-krivorazbranata-civilizaciya-v-dneshno-vreme-2/137649 LifeZone.bg
Музикалният театър пренася класиката „Криворазбраната цивилизация“ в днешно време

Пиесата на Добри Войников ще бъде осъвременена с днешните нрави

Музикалният театър планира премиера на мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“ по пиесата на Войников и музиката на Дечо Таралежков в Деня на народните будители – 1 ноември. Досега мюзикълът съществуваше само като телевизионна постановка под режисурата на Хачо Бояджиев, става ясно от съобщение, направено от шефката на Операта Еделина Кънева.

 

Тя припомни, че се навършват 50 години от първото излъчване на мюзикъла „Криворазбраната цивилизация“ по националната телевизия и това е поводът трупата на Музикалния театър да реши да го възкреси на своя сцена.

„Ще ползваме оригиналната музика на Дечо Таралежков, която е вълшебна. В нея има етно-джаз елементи и за времето си тя е била супер новаторска, а сега отново е много модерна“, каза директорката.

Режисьор на новия спектакъл ще бъде Николай Гундеров, който е завършил в Чехия и е бил асистент на прочутия режисьор Иржи Менцел в Пражката театрална академия.

По думите на Кънева, Гундеров ще пренесе действието на познатия мюзикъл в нашето съвремие.

 

При излъчването си в новогодишната нощ постановката на Хачо Бояджиев става тотален хит за прохождащата тогава цветна телевизия, а сега е част от Златния фонд на БНТ. В нея участват Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Никола Анастасов, Ружа Делчева, Мариана Аламанчева, Зорка Йорданова, Илия Добрев и Лора Керанова. По същество това е доста свободна преработка на текста на Добри Войников, писан преди повече от 150 години и изпълнен с остарели думи и изрази. Режисьорът Хачо Бояджиев успешно разнообразява текста със злободневни през 70-те години на миналия век реплики. Същото прави сега и режисьорът на спектакъла Николай Гундеров.

Източник: Уикенд

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.