На пъпа на София: 40-етажен мастодонт цъфва на бул. „Тодор Александров”

https://lifezone.bg/interesno/na-papa-na-sofiya-40-etazhen-mastodont-cafva-na-bul-todor-aleksandrov-2/142964 LifeZone.bg
На пъпа на София: 40-етажен мастодонт цъфва на бул. „Тодор Александров”

Столичният общински съвет засега замразява разглеждането на доклад на кмета на район „Възраждане“ Станислав Илиев за продажбата на малък, но ключов общински терен на бул. „Тодор Александров“ в близост до входа на метростанция „Опълченска“. Парцелът е с големина от само 107 кв. м, има голямо лице към булеварда, но почти никаква дълбочина. В същото време обаче той се намира между „Тодор Александров“ и девет частни имоти с обща площ над 2 дка. В момента в тях има голям платен паркинг. При евентуално придобиване на общинския терен те ще станат изключително атрактивни за застрояване. 

От доклада на Илиев става ясно, че 9-те парцела са собственост на дружество „Пи Ви Дивелопмент“, което се представлява от Петър Добрев и Димитър Радев. През юли т. г. фирмата е внесла заявление в район „Възраждане“ с искане за доброволно прилагане на подробен устройствен план, с който частните имоти се окрупняват в урегулиран имот с отреждане за „обществено търговско обслужване“. ПУП-ът е одобрен през 2008 г. със заповед на бившия главен архитект Петър Диков и според документа общинският терен влиза в новия УПИ. През 2018 г. устройственият план е потвърден от Столичния общински съвет. През февруари 2023 г. малкият парцел е актуван като общинска частна собственост, с която може да се извършват сделки.

От район „Възраждане“ информират още, че в тази част от бул. „Тодор Александров“ се предвижда изграждането на висока сграда до 127 м (над 40 етажа). След получаването на заявлението от частната фирма районът възлага на сертифициран оценител да изготви пазарна оценка на общинския имот. Експертът оценява 107-те кв. м на 225 000 евро без ДДС. Въз основа на тази оценка Илиев предлага СОС да одобри сделката и „Пи Ви Дивелопмент“ да придобие парцела.

„В четвъртък в СОС ще се разглежда предложение на кмета на „Възраждане“ за продажба на общински имот с площ 107 кв.м. Нищо и никаква площ, при това оценена на 2105 евро кв. м. С продажбата му се отваря възможността на собственика на имотите зад него да постои сграда с височина 127 метра. Зад собственика „Пи ви Дивелопмънт“ стоят пловдивският адвокат Димитър Радев и бизнесменът от Долни чифлик Петър Добрев. Сградата с височина 127 метра ще конкурира „Даг Тауър“, строящ се отново на бул. „Тодор Александров“ между „Опълченска“ и „Средна гора“ с 22 етажа над земята. Разбираемо е защо са нужни толкова канали по „Опълченска“, а чака и новото застрояване по ул. „Симеон“, съобщи по повода експерт във фейсбук.

Скоро след това кметът на „Възраждане“ изтеглл доклада, който няма да се разглежда на предстоящата сесия.

Източник: narod.bg

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.