Напусна ни звезда от „Титаник“

Уил Дженингс, съавтор на хитове като Higher Love на Стив Уинууд и My Heart Will Go On на Селин Дион, е починал на 80-годишна възраст, съобщават множество американски медии

https://lifezone.bg/interesno/napusna-ni-zvezda-ot-titanik/142233 LifeZone.bg
Напусна ни звезда от „Титаник“

Уил Дженингс, съавтор на хитове като Higher Love на Стив Уинууд и My Heart Will Go On на Селин Дион, е починал на 80-годишна възраст, съобщават множество американски медии

Дженингс е починал в дома си в Тексас, съобщава неговият болногледач пред Hollywood Reporter. Причината за смъртта не е установена.

В своята кариера, продължила пет десетилетия, мъжът от малкото градче Килгор, Тексас, започва кариерата си в Холивуд през 1976 г., а през 1977 г. работи в екип с композитора Ричард Кер, за да напише песента Looks Like We Made It на Бари Манилоу.

Две години по-късно двойката се събира отново за хита на изпълнителя Somewhere in the Night, който е в топ 10.

Дженингс пише за редица легендарни изпълнители, сред които Б.Б. Кинг, Уитни Хюстън, Марая Кери, Джими Бъфет и Рой Орбисън.

По време на кариерата си Дженингс сътрудничи на редица песни за филмови саундтраци, които му носят признание.

През 1983 г. той печели първата си награда „Оскар“ за песента Up Where We Belong, написана за филма на Тейлър Хакфорд An Officer and a Gentleman.

Осем години по-късно печели награда „Грами“, както и номинация за „Златен глобус“ за написването на текста на Tears in Heaven на Ерик Клептън за филма Rush.

Но над всички тях се нарежда класиката на Селин Дион My Heart Will Go On, написана за филма на Джеймс Камерън „Титаник“, която през 1998 г. печели „Оскар“, „Златен глобус“ и „Грами“.

Той е номиниран за общо шест награди „Грами“ и има три на свое име.

През 2006 г. наследството му е затвърдено, когато е приет в Залата на славата на авторите на песни.

Източник: bbc.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.