Свежен Младенов: Дрогирах се като тийнейджър

Като дете счупил предните си зъби при падане по стълби

https://lifezone.bg/interesno/svezhen-mladenov-drogirah-se-kato-tiyneydzhar/140271 LifeZone.bg
Свежен Младенов: Дрогирах се като тийнейджър

Като дете счупил предните си зъби при падане по стълби

В последните години е трудно да се сетиш за сериал или кино филм, без Свежен Младенов - „Откраднат живот“, „Алея на славата“, „Лъжите в нас“, „Порталът“, „Пътят на честта“, „Чичо Коледа“, „Островът на сините птици“, „Чума“, „Никога не е просто секс“, а скоро и „Гунди – легендата за любовта“.

Несъмнено актьорът е сред най-търсените за снимки в страната, а освен това е изключително активен и на сцената – има над 50 театрални роли в биографията си, получава награда „Аскеер 2017“ за водеща мъжка роля с образа си на поп Кръстьо в спектакъла „Великденско вино“ на театър „Възраждане“, където от години играе на щат. Участва и в представления на редица други сцени. Роден е на 31 октомври 1974 г. и тази есен ще отбележи своя юбилей.

 

В следващите редове ще ви разкрием 10 почти неизвестни факта за Свежен Младенов. Ето ги и тях:

Факт №1

Израства в бедно семейство

„Дали сън живял в бедно семейство? Не. Дали съм имал достатъчно храна на масата? Не. Дали съм имал достатъчно дрехи? Не. „Средата, в която растях е в софийския кв. „Свобода“, в работническо семейство“. Така описва миналото си Свежен Младенов. Когато е 9-годишен, родителите му се развеждат, а на майка му се пада основната част от отговорността да отгледа момчето, както и по-големите му брат и сестра, които тогава са на 16 и 15 години.

 

„Майка ми се е справила сама с много трудности. Дълги години работеше в БДЖ, после и на други места, борила се е с живота и това няма как да не се отрази. Направило я е доста ранима“, споделя Свежен в едно от интервютата си. Въпреки, че парите в семейството му не са били в излишък, то е било сплотено, животът на тогавашното момче е бил пълен с весели случки и забавни ситуации, за които днес си спомня с удоволствие.

 

Факт №2

Първият му режисьор е брат му

Първият режисьор, който го снима е собственият му брат. Той прави любителски филм, в който в и сценарист и режисьор, и актьор. Свежен тогава е 9-годишен. В лентата участва и бащата на момчетата. Сюжетът е приключенски: „как индианци убиват бледоликия баща (нашия), детето (аз) остава само, но един странстващ индианец (брат му) го открива и се грижи за него“. Снимките са на скали край селото на баща им – Жеглица (община Видин). Летните ваканции на трите деца в семейството минават именно там, както и в Брусарци, откъдето е майка им.

 

Факт №3

Дрогирал се като тийнейджър

„Бях много близо до наркоманията. Като завърших училище, си казах, че никога повече няма да уча. Вълнуваше ме само да имаме с какво да се опием“, разказва актьорът, когато става популярен. В продължение на година той взимал синтетична дрога. Казва, че е пробвал всевъзможни хапчета, дишал е лепило, което взимал от ромчетата на столичния площад „Света Неделя“. Това се променя, когато в живота му влиза вярата в Бог. Случва се, след като брат му – музикант, по време на купон скача от квартирата си, която е на 5-ия етаж, и изпада в кома. Излизайки от това състояние, моли за Библия и се превръща в силно вярващ християнин. Тази вяра увлича и близките му и целият им живот се променя.

 

“Само баща ми не можа да повярва до края на живота си – почина през 2008 г. С вярата в Бог се появи и надеждата. Господ за мен е реален, усещал съм присъствието Му, усещал съм да ме напътства, да ме пази. Вярата е нещо, което може да те излекува, да те въздигне, да промени енергията около теб, може да направи всичко“, убеден е Свежен.

 

Факт №4

Има диплома за енергетик

Преди да се насочи към сцената, актьорът получава диплома за енергетик. Такова е средното му образование – завършил е СПТУ по енергетика в София. Години наред не смятал да продължава с ученето, защото не бил от младежите, залягащи над книгите. Целта му била да завърши училище, да мине матурите и да се отърве завинаги от това задължение. Чак след години открива интереса си към актьорската работа и решава да кандидатства в НАТФИЗ.

 

„Ходех в протестантска църква, едно момче там постави християнски мюзикъл за коледно тържество и ме покани да играя Исус. Никога не бях излизал на сцена. В същия мюзикъл участваше и момче, което учеше пантомима в НАТФИЗ. То каза: „“Защо не пробваш да кандидатстваш в НАТФИЗ. Когато разбира, че е училище за актьори, решава да пробва. Днес казва, че училището по енергетика е било най-неподходящото за него, защото по никакъв начин не му е помогнало в професионалния път, който избрал впоследствие.

 

Факт №5

Свирел на саксофон

Преди да реши, че ще стане актьор, Младенов поема по пътя към музиката, понеже големият му брат е музикант, по-малкият също се запалва по нотите, подражавайки на батко си. Решава, че ще свири на саксофон.

„Ходех на уроци около година, опитах да свиря с група, видях, че не се справям и бързо се отказах. Не схванах, че са нужни години работа, за да започнеш да свириш с други хора. Но много бързо след саксофона се появи актьорството“, връща лентата Свежен. Той така и не става добър музикант, но до днес се случва режисьорите да използват уменията му със саксофона в някои от ролите му.

 

Факт №6

Предните му зъби са счупени

Като дете чупи предните си зъби и с години усмивката му не е никак представителна. Горните му резци остават по-къси и по-тъмни от останалите зъби. Как се стига до това? „Бях в 5-и клас, качвах се по стълбите в училище с ръце в джобовете, но не можах да взема едно стъпало. Политнах напред и директно се забих в ръба на друго стъпало с предните два зъба. Счупих ги наполовина. Хукваме на зъболекар със сестра ми, махнаха нервите, изградиха зъбите, но понеже ги бях счупил дълбоко, останаха по-малки от другите. Чак след първи курс в НАТФИЗ ги оправих – сложих коронки", разказва актьорът.

 

Факт №7

Ламбо го учел на самочувствие

След два неуспешни опита да влезе в НАТФИЗ, Свежен Младенов и приет в мечтания от повечето актьори клас на Стефан Данаилов. Първите му думи към него като студент били: „Самочувствие, самочувствие, моето момче! Всичко си имаш! Само самочувствие ти трябва!“.

„Не знам как се гради самочувствие. Започнал съм повече да си вярвам и да съм по—уверен в нещата, които правя професионално. Но в общуването с хората ми е трудно. Винаги съм бил притеснителен“, казва актьорът.

 

Факт №8

Съпругата му е балерина

Съпругата на актьора - Ани Младенова, е балерина във формацията „Фънки Мънкис", която гледаме във всички предавания на Маги Халваджиян, включително „Като две капки вода". Освен това тя ръководи и собствена танцова школа за деца. Синът и дъщерята на Свежен също са запалени по танците. Момичето Вяра се увлякло, когато майка му го водела на работа със себе си. Първо започнало да танцува в нейните уроци, а после се прехвърлило към тренировки по художествена гимнастика. Синът Йоан се занимава с брейк.

 

Факт №9

Готвел се за боксьор

Актьорът имал добри заложби за занимания със спорт. Преди да избере изкуството за своя професия, тренирал бокс.

„Хората влагаха надежди в мен, но се отказах. Не знам дали брат ми беше причината – той постоянно повтаряше, че ще затъпея, защото, като ме бият по главата, умират клетки в мозъка ми. Спрях да ходя заради външна причина. Пропуснах няколко тренировки, треньорът започна да се обажда вкъщи, за да ме вика обратно в залата, но беше минало време и ме беше срам да се върна. Така и не станах спортист, но интересът към бокса остана. До днес ходя в залата, за да тренирам", разказва Свежен.

 

Факт №10

Язди камила

Свежен Младенов е сред малкото хора в България, които знаят как да яздят камила. Научава се по време на снимките на филма „Чума", излязъл по екраните тази зима. С колегите му ходили на специални курсове, за да се научат. Първо яздили кон, а след това се прехвърлили и на гърбовете на камилите. Това се налага, тъй като героят на Младенов е богат българин в началото на ХХ век. Той се завръща от хаджилък в родното си село и част от пътя му минава на гърба на камилата.

Източник: Уикенд

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.