Чудати суеверия за часовници от древността! Достигнали и до нас

https://lifezone.bg/nachin-na-zhivot/chudati-sueveriya-za-chasovnici-ot-drevnostta-dostignali-i-do-nas/137373 LifeZone.bg
Чудати суеверия за часовници от древността! Достигнали и до нас

Всеки е чувал и знае за редица суеверия

За някои те са просто забавни суеверия и дори измислици, но пък за други е сериозно нещо и те се страхуват да не бъдат наказани от съдбата, ако не се съобразят с тях.

Но рекордьор на суеверията, за всички времена, е часовника. В някои от тях хората са вярвали преди векове, други дори са достигнали до нас и до днес.

Сега, ако спре часовника, просто му сменяме батерията. Кварцовите часовници са се появили много скоро, но не така е било преди два века.

Тогава часовниците са били механични, майсторите ги изработвали ръчно и то с голяма прецизност. Затова хората вярвали, че майсторите на часовници влагали частица от душата си в своите творения.

И ако часовникът се повреди, част от душата на твореца си отивала с него, гласяло едно от суеверията.

В някои от традициите на народите било да се спират часовниците, когато човекът починел. Така се отбелязвал края на неговия житейски път и часът, когато това се случвало. Като при съвремието смъртта я констатират лекарите.

Ако часовникът започнал да работи отново или се чувал някой звук от него, това бил лош знак. Според поверието смъртта щяла да споходи още някой член от семейството.

Едно суеверие е много валидно и до днес. Смята се, че ако подарите часовник на половинката си, така ще отмервате времето, в което ще сте заедно. И също така, че ще се скарате и разделите с любимия човек.

Източник: Ретро, Crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.