Чудото се случи! Изчезнала преди век птица се завърна в България(Снимки)

https://lifezone.bg/nachin-na-zhivot/chudoto-se-sluchi-izcheznala-predi-vek-ptica-se-zavarna-v-balgariyasnimki/123541 LifeZone.bg
Чудото се случи! Изчезнала преди век птица се завърна в България(Снимки)

Орнитолозите се пръскат от щастие

Птица, която изчезна от пределите на България преди век, се завърна отново. В това увериха специалистите от Дружеството за защита на птиците. Тя  е била забелязана на пасище в Стамболово, община Хасково.Птицата се нарича стрепет и е била изчезнала като гнездящ вид в страната ни. Позната е още с името малка дропла и е от семейство Дроплови.

За последно малката дропла е свивала гнезда в землищата на Северна България, от където е изчезнала през 50-те години на миналия век.

После са забелязвани отделни екземпляри, но изключително рядко. Произходът на пернатото не е уточнен напълно, но се смята, че са от популацията в Украйна.

Пристигането на птицата е заснето и документирано от ветеренарен лекар, както и от представители на Българското спужество за защита на птиците.

Малката дропла е голяма колкото кокошка и тежи между петстотин до деветстотин грама, а размахът на крилата й достига до 110 см.Горната част на тялото й е с пясъчен цвят с шарки, а отдолу оперението й е бяло.

Брачната премяна на мъжкия екземпляр е черно с две бели ивици по шията му.Зимната окраса  и на двата пола е една-пясъчна с черни петна.Разпространен е в умерените области на Азия, Европа и Северна Африка.Този вид птици са единаци, само преди зимната миграция се събират на по-големи ята.

Източник: Телеграф

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.