Няма да ни остави току-така: Жестоката магнитна буря продължава!

https://lifezone.bg/nachin-na-zhivot/nyama-da-ni-ostavi-toku-taka-zhestokata-magnitna-burya-prodalzhava/133630 LifeZone.bg
Няма да ни остави току-така: Жестоката магнитна буря продължава!

Дори да сме си мислили, че магнитната буря  е отшумяла, това не е така

Жестоката магнитна буря продължава и вероятно ще ни мъчи още около седмица, предупреждават експерти.

Мощната магнитна буря, която удари Земята през уикенда, предизвика сериозни смущения в телекомуникациите, радио-и електронната техника.Слънчевите изригвания достигнаха възможно най-високата степен.

Много хора се оплакаха от главоболие и отпадналост, като най-тежко това състояние се отрази на хората с болни сърца. По думите на специалистите от БАН това природно явление имаше и едно предимство-Северното сияние се видя и от България.

Буря от подобен клас се случва 2-3 пъти в единадесетгодишния слънчев цикъл.

„Тази буря ще продължи още няколко дни. В събота бе отчетено интензивност 5 по деветстепенната скала. Толкова висока степен на слънчево изригване е нямало от 2003 година“, казват учените от БАН.

В късните часове на деня се очаква да се изхвърли ново количество слънчева плазма, така ще бъде и през следващите дни.В тази връзка сателитите може да се повредят, понеже имат панели, които лесно може да бъдат деформирани, дори да се случи орбитално пропадане.

Комуникациите и електропроводите също са уязвими, магнитната буря може да причини спиране на тока, както се е случило в Квебек през 2003, когато е нямало ток 12 часа, предупреждават експертите.

Източник: Телеграф, Crimesbg.com

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.