Още 2 седмици: Наблюдаваме много рядката Дяволска комета до Земята

https://lifezone.bg/nachin-na-zhivot/oshte-2-sedmici-nablyudavame-mnogo-ryadkata-dyavolska-kometa-do-zemyata/131744 LifeZone.bg
Още 2  седмици: Наблюдаваме много рядката Дяволска комета до Земята

Рядка комета минава близо до Земята и може да бъде наблюдавана още две седмици.

Известна е като „Майката на драконите“. Небесното тяло предлага уникално зрелище на нощното небе, както и удоволствие за професионалните астрономи.

Жителите на Лудогорието вече видяха небесната комета и я заснеха. Сега вече може да се види на западния небосклон и за кратко след залез слънце, с обикновен бинокъл или с просто око, близо до съзвездието Овен.

Кометата е с диаметър от около тридесетина километра.Яркостта й е от пета степен и се вижда на всеки 71 години.  Може да се наблюдава до 18 април, понеже яркостта й се засилва. А известността й се дължи на изблиците на газ и на прах.

Небесното тяло е известно още като Дяволската комета. Наречена е така заради външния си вид, където се забелязват нещо като рога.

Най-близо до Земята кометата ще премине на 2 юни, като от нас ще отстои на разстояние от около 231,28 млн. километра.

Дяволската комета или още наричана Майката на драконите е открита от Жан-Луи Понс. Откритието е станало през лятото на 1812 година в астрономическата лаборатория в Марсилия.

Източник: Ретро

 

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.