Настъпва един от светлите български празници-Гергьовден
По традиция на този ден на трапезата се слага агнешко и разбира се друго месо, ако не обичате агнешко.
Преди празника топ диетоложката проф. Донка Байкова развенча някои от митовете за агнешкото месо.
„Агнешкото месо е богато на пурини. В човешкият организъм те се разграждат до пикочна киселина.Агнешкото месо е противопоказно за хора с метаболитен проблем, защото крие риск от развитие на подагра“, съветва проф. Байкова.
Препоръката на специалистите е това месо да се консумира леко охладено, за да се отстрани излишната мазнина, която се образува във вид на малки топчета.
Проф. Байкова отрече едно схващане, че замразеното месо е вредно. По думите й така то запазва до голяма степен своите нутриенти.
„Да, замразеното месо се окислява леко, но не трябва да се размразява в гореща вода.“, е съветът на експертката. И този метод е подходящ за замразените плодове и зеленчуци, но не и за месото. То обаче трябва да се размразява постепенно, в хладилника.
Проф. Донка Байкова обясни и как се познава дали рибата е била размразявана, преди да ни бъде продавана като охладена.
По думите и в такъв случай рибата миришела на амоняк, понеже белтъците се разграждали.
Източник: Crimesbg.com