Проф. Донка Байкова с ценни съвети: За качеството на месото и агнешкото преди Гергьовден!

https://lifezone.bg/nachin-na-zhivot/prof-donka-baykova-s-cenni-saveti-za-kachestvoto-na-mesoto-i-agneshkoto-predi-gergyovden/161724 LifeZone.bg
Проф. Донка Байкова с ценни съвети: За качеството на месото и агнешкото преди Гергьовден!

Настъпва един от светлите български празници-Гергьовден

По традиция на този ден на трапезата се слага агнешко и разбира се друго месо, ако не обичате агнешко.

Преди празника топ диетоложката проф. Донка Байкова развенча някои от митовете за агнешкото месо.

„Агнешкото месо е богато на пурини. В човешкият организъм те се разграждат до пикочна киселина.Агнешкото месо е противопоказно за хора с метаболитен проблем, защото крие риск от развитие на подагра“, съветва проф. Байкова.

Препоръката на специалистите е това месо да се консумира леко охладено, за да се отстрани излишната мазнина, която се образува във вид на малки топчета.

Проф. Байкова отрече едно схващане, че замразеното месо е вредно. По думите й така то запазва до голяма степен своите нутриенти.

„Да, замразеното месо се окислява леко, но не трябва да се размразява в гореща вода.“, е съветът на експертката. И този метод е подходящ за замразените плодове и зеленчуци, но не и за месото. То обаче трябва да се размразява постепенно, в хладилника.

Проф. Донка Байкова обясни и как се познава дали рибата е била размразявана, преди да ни бъде продавана като охладена.

По думите и в такъв случай рибата миришела на амоняк, понеже белтъците се разграждали.

Източник: Crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.