Родопско село в паника! Демони безпокоят жителите му (Фото)

https://lifezone.bg/nachin-na-zhivot/rodopsko-selo-v-panika-demoni-bezpokoyat-zhitelite-mu-foto/135018 LifeZone.bg
Родопско село в паника! Демони безпокоят жителите му (Фото)

Жителите на родопско село са силно обезпокоени

В родопското село Югово са се настанили демони и митични същества. Те обитават изоставена къща, позната под името „Конака“. Преди много години семейство я купило и поискало да я бутне, за да съгради нова. Но чули плач, стенания, виждали светлинки и се отказали. Оттогава никой не смее да я закупи.

Никой не смее да припари до зловещата къща, споделят жителките на родопското селце.Те са кръстили духовете Здравичките. Никой от селяните не знае откога те са се засилили там и от кое време датира тази легенда.

Духовете били на млади момичета, а в родопското село ги почитат като светици. Митичните същества не са пакостливи, но единственото, което искат е да си играят с местните.

Когато била по-млада, една жителка на селото сънувала, че Здравичите поискали да им направи куклички от носни кърпи, за да си играят.

Тя не го направила, но продължила да сънува един и същи сън. Уплашена, накрая решила да изпълни молбата на демоните и след като направила кукличките, ги раздала на децата в селото. След това престанала да сънува този сън.

Възрастните жени извършват и ритуал по Архангеловден, за да успокоят духовете. Майсторят баница, носят я на кръстопът, като палят две свещички. Изчакват ги да изгорят и после я раздават на съселяните си.

Историята на местните духове е проучена и записана от етнолозите. По думите им с тях може да се общува само в понеделник и сряда.

Източник: Ретро, Crimesbg.com

 

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.