В навечерието на 85-годишния си юбилей Лили Иванова призна: Знам кога ще умра

Ванга й казала, че ще издъхне на сцената

https://lifezone.bg/nachin-na-zhivot/v-navecherieto-na-85-godishniya-si-yubiley-lili-ivanova-prizna-znam-koga-shte-umra/132203 LifeZone.bg
В навечерието на 85-годишния си юбилей Лили Иванова призна: Знам кога ще умра

Ванга й казала, че ще издъхне на сцената

Само след 3 дни (на 24 април), Лили Иванова ще отбележи 85-ия си рожден ден. Това е единственият ден в годината, в който 43-килограмовата певица си позволява да наруши спартанския си режим и да хапне торта по повод личния й празник.

 

Дните преди рождения й ден са повод за равносметка. Вероятно като на всеки рожден ден и тази година естрадната прима ще остане затворена в крепостта си на ул. „Оборище“ и няма да празнува. В последните години тя събира музикантите от оркестъра си в единствения ресторант, който посещава – „Панорама“ на последния етаж на бившия Японски хотел, сега „Маринела“.

 

Лили откровено признава, че е плакала само три пъти в живота си когато погребала баща си Иван след това майка си Мария и след концерта и в парижката зала „Олимпия" преди 15 години – най-грандиозното събитие в живота й.

 

„В гримьорната се втурнаха продуцентът ми Стефан Зашев и Мартин Карбовски и ме запитаха. „Защо плачеш, не си ли доволна?". Отговорих им „Предоволна съм. Но си представям с какво ще ме залеят в България”. Два дни по-късно прочетох хиляди глупости по мой адрес. Няма такъв народ! Няма такава държава! Който има комплекси, да си ги лекува. Баба ми казваше: „Никой не си е отишъл от този свят, без да си плати”, споделя Лили.

 

Изпълнителката твърди, че поредица от малки знаци са я подтикнали към това да пожелае да се занимава сериозно с пеене. Единият е случайно дочут разговор между бъдещия й първи съпруг Георги Павлов и негов колега, че тя има талант и би могла да добие известност и пари от музика.

Друг знак в окуражаващо предсказание на ръка от възрастна циганка. Още докато учела за медицинска сестра, мургава Касандра я пресрещнала и поискала да й гледа на ръка. „Всички ще те познават, всеки ще знае името ти", предрекла й гадателката.

Лили е известна с интересите си към окултното.

 

Още в годините на соца тя редовно посещава врачки, ясновидци и ходжи, които се преследват от закона. Многократно е ходила и при Ванга, с която обаче не били близки приятелки. Певицата не може да прости на ясновидката, че след драматичния й развод с Янчо Таков, сина на всевластния Пеко Таков, тя заема неговата страна и отказва да я приеме. Оттогава естрадната икона не е стъпвала при нея, въпреки че Ванга прави опит да се помирят и праща по емисари хабер, че умишлено не я е пускала при себе си – имало копои на Държавна сигурност, които следят и донасят където трябва дори най-поверителните разговори.

 

Преди това обаче, още в края на 70-те години на миналия век, Ванга предрекла на Лили Иванова, че ще пее, докато е жива – до дълбока старост. Говори се и друго – че й казала, че

ще умре на сцената. Лили не потвърждава дали това е вярно, но пред близки приятели уверено казвала, че отлично заела кога ще е нейният физически край.

 

Преди няколко години, по време на пандемията от КОВИД-19, изпълнителката на „Панаири” и „Ветрове” си беше внушила, че скоро ще си отиде, което обаче не се случи и тя продължава да ни радва с неповторимото си сценично присъствие. Че се готви за неизбежното обаче, говори фактът, че миналата година най-неочаквано за всички, певицата оповести своето завещание. Тя на практика лиши роднините си от наследство и завеща имотите и парите си на фондация на нейното име, която ще се грижи за опазване на творчеството след кончината й.

 

Най-голямата драма в живота на Вечната Амбър е липсата на дете. През годините Лили многократно е получавала упреци, че е имала възможност да отгледа няколко деца, но не го е направила. „Не, че не съм искала да имам деца. Не мога”, разкривала е причината Лили. В биографичната си книга „Истината”, написана от Мартин Карбовски, тя откровено споделя, че животът й е висял на косъм заради спонтанен аборт, след който е била оперирана и завинаги е била лишена от възможността да бъде майка.

 

„Два пъти губих дете, веднъж дори щях да умра като куче. Оперирана съм два пъти от извънматочна бременност. Това е моята драстична история! Тогава не бях известна. Първия аборт направих по време на концерт в Разлог

 

Загубих страшно много кръв. Нямаха да ми прелеят. Оцелях на ръба. Втория път пътувах за Ловеч. Лекарите ме оперираха със съмнение за апандисит, но когато ме отвориха, видяха, че имам кръвоизлив. Две операции ми направиха тогава, едната беше, като ми премахнаха маточните тръби. На третия ден без вода ме бяха оставили и аз ослепях. Бяха ме настанили в коридора. Оправиха ме на ръба“, споделя Лили в мемоарите си.

 

Първото си дете загубила по време на първия си брак с д-р Георги Павлов. Второто било плод на любовта й с втория й съпруг – музикантът Иван Пеев. Заради бездетието си естрадната звезда загубила и най-голямата си и най-продължителна любов – тази с певеца Асен Гаргов. Музикантът е единственият мъж, който изоставя Лили, а не е зарязан от нея.

 

При това го направил неособено джентълменски – по телефона и едва след като предложил брак на друга, 18 години по-млада от него жена.

 

„Зарязах Лили Иванова, защото не можеше да ми роди дете”, разкривал е причината за драматичната му раздяла с естрадната певица покойният Гаргов. След 16-годишна връзка, преди да се върне от гастрол в Германия, той звъннал, за да й каже, че е решил да се ожени, но за друга. „Аз исках да имам дете, а Лили не можеше да има деца. Аз съм мъж, нормално е да искам да имам поколение след мен. Не бих могъл да осиновя чуждо дете. Нямам нищо против хората, които имат проблеми да осиновят, но моят случай не беше такъв. Исках мое генетично продължение, моя кръв. И намерих Даниела, моята съпруга.

 

Това е едно момиче, което се съгласи при всичките скандали да се събере с мен и да ми роди един разкошен син. Предложих на Лили да продължим да работим заедно, да не се отказваме от работата, която имахме. Предложих й да направим една музикално-продуцентска къща, която да се казва Лили Иванова. Убеден съм, че днес тя щеше да притежава най-могъщата продуцентска къща в България. Тя въобще не се съгласи”, разкривал е музикантът.

Преди да угасне от рак през 2017 г., авторът на химните на „нежната революция” – „Развод ми дай", призна, че бившата му изгора го е проклела.

 

Когато я уведомил, че ще се жени, Лили му просъскала в телефонната слушалка думи, които музикантът се страхувал да повтори. „Когато му дойде времето, ще ги кажа”, лаконичен бе по темата Гаргата. Той обаче си отиде, без да каже каква е била клетвата на Лили.

 

След Гаргов примата на родната естрада нямала толкова дълга сърдечна връзка. Нещо повече – дори казва, че мъжете в живота й са само временно „явление. И наистина, в живота на Гаргов се случили една след друга куп трагедии. Брат му Димитър се пропил зверски и издъхнал от инсулт малко след 60-ия си рожден ден, през 2008 г. Преди това магазинчето за алкохол и цигари, което двамата братя са държали на Женския пазар в София, фалирало.

А пък година, преди Митко да напусне този свят, починал и баща им Никола. Самият Асен Гаргов също изживял период на трудности, загуби и несполуки. Пробвал да отвори музикално студио на столичния Солни пазар, като за целта продал за 15 000 долара наследствен парцел в Панчарево. След това Гаргов погребал и по майка си Надежда. Самият той угасна от рак след продължителна битка с коварната болест, а Лили дори не го уважи с цвете на погребението му.

 

Според слуховете една от последните му воли била певицата да не стъпва на изпращането му.

 

Според градските легенди двамата с Асен били пред брак и Лили отишла при Ванга, за да я пита дали да се омъжи за четвърти път. Току-що с Асен Гаргов били взели решение да узаконят връзката си в гражданското. Пророчицата от Рупите обаче казала на Лили, че ще бъде много нещастна с женкар като Гаргата. Не виждала бъдеще пред тях като двойка.

„Не се жени повече, трима мъжове ти стигат! Колкото пъти се жениш, все ке се развеждаш”", отсякла петричката Касандра. Изпълнителката на „Панаири” я послушала.

 

Животът на певицата е белязан от множество любовни афери, но Иван Пеев е единственият мъж, когото я е обичала. След смъртта на композитора естрадната звезда публикува тяхна обща снимка, към която написа „Почивай в мир, Ванко”. Прочутият цигулар, пианист, аранжор и композитор е единственият от нейните бивши мъже, с когото Лили запазва топли отношения до последния му миг. „Обичам да показвам моето уважение към хора, които го заслужават”, признава известната с чепатия си характер певица.

 

Развеждат се заради влечението на Лили към сина на Пеко Таков – Янчо. Любовната й авантюра приключва с брак №3 за Лили.

 

Въпреки продължителното си съжителство с Чочо Владовски и Асен Гаргов, Лили не уважи погребението на нито един от тях. Последна почит отдаде единствено на своя втори съпруг Иван Пеев. От уважение към съпругата му певицата не присъства на опелото му, но изпрати венец от цветя.

 

НА СЦЕНАТА Е ОТ 66 ГОДИНИ

Семейството на Лили обичало музиката. Дядо й и вуйчо й по майчина линия свирели на цигулка много добре. Майка й Мария обичала да пее популярни за времето си песни, макар и само вкъщи, а баща й Иван – руски песни. Лили била едва на 7 години, когато родителите й и още няколко роднини събрали пари, за да й купят акордеон. Тъй като обаче няма кой да я обучава, тя се опитвала да свири сама. В пети клас започнала да ходи на уроци по пиано и да пее в училищния хор.

 

Въпреки че била гласовита, Лили не планирала да се занимава с музика. Тренирала художествена гимнастика и дори спечелила златен медал на Републиканското първенство в Русе през 1952 г. През 1956 г. Лили Иванова започва да учи в техникума за медицински

сестри и акушерки във Варна. Първите данни за изяви пред публика на Лили са от 1956 – 1957 г., когато тя изпълнявала популярни песни на организираните в техникума „вътрешни фестивали“.

 

Под ръководството на учителя по музика Христо Иванджиков тя пеела и свирела на

акордеон в малки непрофесионални състави, които изпълнявали руски песни пред моряци, в други училища и при различни тържества, като така си спечелва известността местна певица.

 

След завършване разпределението й за работа било в психиатричната болница в Бяла, но с ходатайството на баща си около 1959 г. младата медицинска сестра била преместена в болницата в Кубрат. Лили пеела в читалищния хор.

 

Преди няколко години тогавашният й началник д-р Иван Кирчев разкри, че Лили е записвала текстове на български, сръбски, немски, италиански и испански език. Дори е пеела на по-възрастните пациенти.

 

ЕМИЛ ДИМИТРОВ Й НАЛЕТЯЛ СЕКСУАЛНО

Лили Иванова е близка с много малко от колегите си. Днес поддържа връзка единствено с Васил Найденов, както и с братя Аргирови, с които според слуховете върти имотни сделки. През годините обаче е първа приятелка с Емил Димитров, който не е безразличен към нея и като жена, напук на слуховете за сексуалните му предпочитания от друго естество.

 

В биографичната си книга певицата разкрива, че в средата на 70-те години на миналия век получила необичайно предложение от него – да се оженят, тъй като и двамата имали усет към музиката и шоубизнеса и така ще се превърнат в същинска фабрика за пари. Лили, разбира се, отклонила поканата. В мемоарите си естрадната прима пише още, че пак в онези години Емил е имал и сексуални апетити към нея.

„Искаше да се доказва като мъж ли, какво, не знам, но веднъж ми налетя и се наложи да бъда по-рязка с него”, пише тя.

 

НЕ ПОЗНАВА НОТИТЕ

Вече цели 65 години звездата на естрадата се изявява на родните и международните сцени, но въпреки тлъстата си музикална биография естрадната ветеранка не познава нотите. Затова изпълнителката на „Ветрове” е сред малцината родни звезди, които нямат свои ученици.

Преди време Лили отказала предложението да води свой майсторски клас и да предаде опита си на млади музикални таланти, тъй като имала проблем със солфежа.

Естрадната прима, която развива концертна дейност от далечната 1961-ва година, пеела само

по слух и отбивала офертите да обучава свои ученици, под предлог че няма необходимото музикално образование.

 

Както е известно, естрадната икона е завършила медицински техникум във Варна през 1956 г. и хал-хабер си няма от специализирани термини и знаци в музиката. Преди години Лили загуби съдебната битка с композитора Митко Щерев, който е автор на едни от най-големите й хитове. Певицата го съдеше за 10 000 лв. за това, че я е опозорил, разкривайки, че е музикално неграмотна. Сред разкритията на създателя на една дузина хитове бе, че Лили не познава нотите и пее на плейбек. Звездата, която бе написала в исковата си молба, че е претърпяла болка и страдания заради думите му, не стъпи на нито едно от заседанията в съда, а Маестрото

бе оправдан по делото. Естрадната легенда отказа да се яви на изпит в Музикалната академия, както предложи композиторът, с което доказа твърдението си.

 

„Това, че не знае нотите, не е обида, а факт – много световни изпълнители не ги знаят. Това не я прави по-малко голяма певица. Учудващо е, че се разсърди”, заяви тогава авторът на музиката към филма „Адаптация”.

 

ПОЛУЧАВАЛА ПО 5 ЛЕВА ЗА ПЪРВИТЕ СИ КОНЦЕРТИ

За да може да се занимава професионално с музика, на Лили й била нужна т. нар. „категория“ – документ, удостоверяващ изпълнителските й умения.

Затова в продължение на 2 седмици бъдещата естрадна звезда пяла в цигански оркестър, който свирел в ресторант в Кубрат. Комисия в Русе й дала „трета категория“ за певица. По това време тя осъзнала, че има глас за сцена, което й дало увереност да потърси професионално развитие в София. Родителите й били против заради лошото мнение за артистите, но тя била категорична.

 

През 1960 г., докато все още работела като медицинска сестра, Лили пътувала два пъти до столицата, за да проучи какви възможности за реализация би имала. За второто посещение си взела два дни отпуск и посетила бюро „Естрада“. Оттам й предложили да пее в ресторант „Сините камъни“ в Сливен, но тя отказала и се прибрала обратно в Кубрат. Впоследствие трупа пътуващи музиканти чули за таланта й и предложили да се присъедини към тях. Те обикаляли читалища и театри, за да изнасят безплатни концерти пред работници. Лили получавала хонорар по 5 или 8 лева на концерт. Певицата обаче не била удовлетворена от нивото на изявите им и напуснала както групата, така и работата в болницата.

 

Точно в този период Лили Иванова се запознала и омъжила за първия си съпруг – д-р Георги Павлов, който бил разпределен в село Завет, недалеч от Кубрат. Двамата заживели в къщата на родителите му в Перник, но бракът им не просъществува дълго поради битови трудности и неразбирателства със свекърва й, която не одобрява певческата и кариера. По време на брака си и живота в Перник тя по-често има възможност да пътува до София и да проучи възможностите за по-нататъшното певческо развитие. Лили подала молба за развод. Така вече свободна от семейни обязаности, певицата решила окончателно да се премести в столицата.

 

Лидия Станчева, завеждаща сектор „Естрада“ на Концертна дирекция й уредила прослушване при пианиста на Ирина Чмихова – Евгени Комаров. Той й предложил да й направи репертоар и тя започнала уроци при него. Лили обаче бързо ги прекратила, тъй като той й преподавал руски романси, в които тя не желае да се развива.

През този период за около 4 години живеел в хотел „Родопи“, тъй като не разполагала с квартира.

 

Популярността на Лили се разраснала в средата на 60-те години, благодарение на навлизащата тогава в дома на българина телевизия. Лили Иванова и Емил Димитров били най-често сниманите от телевизията български изпълнители. Така започнал пътят й към голямата сцена. Публиката веднага харесала магнетизма й и до ден днешен благоговее пред нея.

Източник: Уикенд

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.