Великият Васил Левски е имал годеница!(Ето коя била избраницата)

https://lifezone.bg/nachin-na-zhivot/velikiyat-vasil-levski-e-imal-godenicaeto-koya-bila-izbranicata/53181 LifeZone.bg
Великият Васил Левски е имал годеница!(Ето коя била избраницата)

На 19 февруари отбелязахме 150 години от обесването на Апостолът на свободата

Малцина обаче знаят, че Васил Иванов Кунчев е бил сгоден. Годеницата му се казвала Йова и била от заможна фамилия. Великият Левски се влюбва в нея, докато бил учетил в карловското село Войнягово. Двамата били сгодени две години.

Според очевидци от оново време годеницата на Апостола била красива и работлива мома. Тя пленила сърцето на 27-годишния по онова време Васил Кунчев. Двамата ходели на седенки. На една от тях той й подарил гердан, което бижу купил в Пирот. Този нишан бил символ за вричане. Очакванията били двамата скоро да се вземат и  да вдигнат пищна сватба. Но на края на втората година от годеничеството им Левски изчезнал внезапно.

През 1866 година Апостола изчезва внезапно и изоставя любимата си жена заради по-голямата си любов-към България.

Минало дълго време и никой не очаквал Левски да се върне. Но той го направил  и потропал на вратата на родителите й. Целунал им ръка, а от годеницата си Йова поискал прошка. И й върнал свободата да се омъжи за когото си пожелае.

Новината за обесването на Левски потопило село Войнягово в скръб. Жените носили четиридесет дни черни забрадки, за да го ожалят. По-късно Йова наистина се омъжва и ражда момче.

Въпреки че момчето й могло да стане търговец, тя настоява да стане даскал, както любимия й Левски. Макар че баща й има дюкян и върти търговия.

Йова умира на датата, на която обесват Левски-19 февруари. И годината е също знакова- сто години от раждането на бившия й годеник(1937).

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.