Мафията „Темида”: Пепи Еврото всеки месец давал по 10 000 лв. на европрокурор Теодора Георгиева

https://lifezone.bg/spodeleno/mafiyata-temida-pepi-evroto-vseki-mesec-daval-po-10-000-lv-na-evroprokuror-teodora-georgieva-2/132139 LifeZone.bg
Мафията „Темида”: Пепи Еврото всеки месец давал по 10 000 лв. на европрокурор Теодора Георгиева

Софийската градска прокуратура (СГП) е отказала да се занимава с мистериозен сигнал от миналия октомври, за който се твърдеше, че е подаден от бившия следовател Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, който е в неизвестност и би трябвало да се издирва по обвинение за аферата „Осемте джуджета“.

 

Тогава БГНЕС разгласи сигнала срещу българския европрокурор Теодора Георгиева и други прокурори на ръководни длъжности и публикува факсимиле от първата страница на сигнала, както и клетвен лист от Петров, че той е негов автор.

 

Сигналът тогава беше пратен както до българската, така и до оглавяваната от Лаура Кьовеши европейска прокуратура. Кьовеши обясни в интервю за „Сега“, че това е от компетентността на националните власти и европрокуратурата не се занимава с него.

 

Оказва се, че и българската не се занимава, тъй като е приела, че сигналът е анонимен. В електронната форма за подаване на сигнали до прокуратурата, например, пише, че ако в тях липсват достатъчно данни, които да индивидуализират подателя – трите имена, точен пощенски адрес, телефон и пр., това може да доведе до третиране на сигнала като анонимен и оставянето му без разглеждане.

 

Според сигнала европейският прокурор от България Теодора Георгиев е получавала подкупи, за да влияе върху хода на разследвания. Корупционната схема продължавала от 2019 г.

 

„Давах всеки месец по 10 000 лева на европейския прокурор Теодора Георгиева лично. Първоначално парите се предаваха във ВИП залата на ресторант „Осемте джуджета“, твърди Еврото, според БГНЕС. „След като Георгиева стана европейски прокурор и започна да отсъства от страната често, парите ѝ се даваха, когато се прибереше в България на удобни за нея места.

 

В замяна на това Теодора Георгиева имаше ангажимент да оказва влияние конкретни досъдебни производства да се приключват според моите указания, с оглед на това, че по този начин можех да договарям големи суми от лицата, спрямо които се водеха досъдебни производства. С две думи трябваше да се контролира българският офис на Европейската прокуратура и по този начин да се изкарват големи суми пари“, пишеше в разпространения от БГНЕС сигнал.

 

През октомври от Софийската градска прокуратура казаха за „Сега“, че е образувана проверка по сигнала, макар и да няма доказателства, че те изхождат от Еврото.

 

Тогава прокурор Георгиева коментира, че е била предупредена, че ще бъде сътворен „този пасквил“, който цели да я дискредира. „Това са номерата на г-н Гешев, които и сега продължават с пълна пара“, обяви тя и постави под съмнение, че Петров е автор на сигнала. „Този сигнал на практика е анонимен.

 

Придаден е вид, че излиза от Пепи Еврото, но българската държава не знае къде е той. Ако знае къде е, той трябва да бъде незабавно задържан“, коментира прокурорката, която по онова време се спрягаше като потенциален претендент за титулярен главен прокурор. Към момента е ясно, че скоро процедура за избор няма да има.

 

Георгиева се спряга и като възможен кандидат за главен прокурор. Тя е съпруга на бизнесмена Васил Георгиев, който беше заместник-министър на външните работи в правителството на Кирил Петков. Два пъти е избиран за депутат от ИТН.

 

Георгиева е българският представител в колегиума на европейската прокуратура в Люксембург. На местна почва тук по евроделата работят т.нар. делегирани прокурори. В българския офис често има напрежение, а част от делегираните прокурори напуснаха много време преди края на мандата си. Въпреки това при посещението си в България през ноември м.г. Кьовеши го даде за пример като добре работещ.

Източник: narod.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.