На Гергьовден: Лечебен извор в Родопа спасява тежкоболни (Снимки)

https://lifezone.bg/spodeleno/na-gergyovden-lecheben-izvor-v-rodopa-spasyava-tezhkobolni-snimki/109616 LifeZone.bg
На Гергьовден: Лечебен извор в Родопа спасява тежкоболни (Снимки)

Извор в Родопа планина цери тежкоболни

Чудото се случва в нощта на 5-ти срещу 6-ти май-Гергьовден. Лечебната сила на извора е известна извън пределите на страната. И събира на едно място православни и мюсюлмани, които търсят лек за болките си.

Нелечими болести изчезват, бездетни се сдобиват с рожби, неми проговарят, сакати прохождат. Това са само част от чудесата, които се случват всяка година на Гергьовден, на връх Дамбалъ, близо до село Летовник.

Свидетели разкриват, че в нощта срещу Гергьовден вятър раздвижва притихналите дървета и гората сякаш започва да шуми.Хората се радват, защото много от болните оздравяват и то не на шега.

Според науката изживеният шок помага да се преодолеят много от болестите. Методът се използва в психиатрията. Но хората вярват, че чудото се случва заради светеца и лековитата вода на извора.

Местните разказват много легенди. Според една от тях  на връх Дамбалъ се събрали светци и седнали да хапнат на каменна трапеза. Те нямали вода и тогава един от тях, Яран баба, ударил скалата и потекла вода.Но тя потекла буйна  и светеца взел вълна, за да запуши отвора, та да тече по-малко.Оттогава името на върха се казва Дамбалъ, в превод „капка“.

Археолози открили на върха, от където извира лековитата вода, руини от тракийско светилище, както и християнски манастир.

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.