На вниманието на НАП и Румен Спецов! Скандалният адвокат и перач на пари Лазар Карадалиев върти имотни далавери и продава под себестойност. Крие ли приходи защитникът на финансови престъпници?

Само за 2023 г., арестуваният като лидер на ОПГ за данъчни измами е реализирал стотици сделки, крадейки пари от фиска

https://lifezone.bg/spodeleno/na-vnimanieto-na-nap-i-rumen-specov-skandalniyat-advokat-i-perach-na-pari-lazar-karadaliev-varti-imotni-dalaveri-i-prodava-pod-sebestoynost-krie-li-prihodi-zashtitnikat-na-finansovi-prestapn-4/132347 LifeZone.bg
На вниманието на НАП и Румен Спецов! Скандалният адвокат и перач на пари Лазар Карадалиев върти имотни далавери и продава под себестойност. Крие ли приходи защитникът на финансови престъпници?

Само за 2023 г., арестуваният като лидер на ОПГ за данъчни измами е реализирал стотици сделки, крадейки пари от фиска

Арестуваният през 2020 като ръководител на организирана престъпна група за пране на пари адвокат Лазар Карадалиев е измислил нова хитра схема да крие данъчни приходи. Скандален сигнал до редакцията ни твърди, че чрез регистрираната в столичният жк. “Лозенец”, ул. Славище 13, вх. Б строителна фирма за недвижими имоти “Ларо Инвест”, собственост на Карадалиев и на Радостина Методиева Стойкова, последният продавал имоти няколко пъти под пазарната им цена и дори под данъчна оценка, а кешът си го прибирал в джоба, без да го обявява пред приходната агенция.

 

Източниците ни цитират над 200 подобни сделки само за изминалата 2023 г., реализирани в условия на истински ценови бум, а изповядани за жълти стотинки пред НАП. Като доказателства те изпратиха цели “томове” с извлечения от търговския и имотен регистър. Дори без да ги препечатваме, бърза справка в кадастъра за фирма “Ларо Инвест” с ЕИК 206452719 може да потвърди казаното, а дори да хвърли светлина върху серия скандални покупки и продажби на супер лукс мезонети, простори апартаменти на топ локации в София и апетитни парцели в полите на Витоша.

 

Какво може да накара един юрист, призван да бди над закона, да върти долнопробни машинации докато шефът на НАП Румен Спецов се чуди как да върже изтънелите данъчни постъпления, очакваме органите на приходната агенция да отговорят.

 

Припомняме, че настоящото разкритие за зловещи финансови далавери не е прецедент за Карадалиев. През 2020 г. прокуратурата го арестува, нахлувайки в офисите и канторите му по обвинение отново в пране на пари. Според държавното обвинение, Лазар Карадалиев и ортаците му използвали родни и офшорни фирми, които били фрашкани с пари от престъпна дейност. По данни на разследващите групата е действала от 2014 година. Данъчните по онова време са проверявали транзакции, за които имало данни, че са стигнали до офшорки на руски олигарх, който е в санкционния списък на ЕС и САЩ.

 

Карадалиев придоби публична известност и като един от адвокатите на банкера-беглец Цветан Василев, и дори се явяваше на съдебни заседания докато самият той бе разследван за крупни кражби. По искане на прокуратурата, на 17 март 2020 г., съдът му определи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража". Участниците използвали контролирани от тях дружество, регистрирани на подставени лица в България, както и в офшорни зони – разполагащи с открити сметки в български банки. Пълномощници на тези фирми теглили или нареждали преводи по определени сметки на средства, придобити от престъпна дейност, заявиха тогава от Съдебната палата.

 

По същото време Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество внесе в съда иск за конфискация на имущество за над 2,8 млн. лева от адвоката. Според комисията Карадалиев е „получил неследваща му се сума в качеството на адвокат, без да е извършвал юридически или други услуги на дружество, което му е изплатило хонорар без документи”. Срещу него се е водело разследване и за участие в канал за контрабанда на цигари.

 

Ще бъде ли покрита поредната финансова машинация за пране на пари, организирана от Лазар Карадалиев и ще избегне ли и този път решетките, оставяме на Румен Спецов и НАП да отговорят.

Източник: informiran.net, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.