НОВИ РАЗКРИТИЯ за сагата с Нико Тупарев: Джони Каскета си търси едни 30 млн. лв. от времето на министър Нено Димов

https://lifezone.bg/spodeleno/novi-razkritiya-za-sagata-s-niko-tuparev-dzhoni-kasketa-si-tarsi-edni-30-mln-lv-ot-vremeto-na-ministar-neno-dimov-2/137840 LifeZone.bg
НОВИ РАЗКРИТИЯ за сагата с Нико Тупарев: Джони Каскета си търси едни 30 млн. лв. от времето на министър Нено Димов

Тези 30 млн. лв. ми се полагат, те са от времето на Нено Димов. Това е заявил Александър Тошев, известен като Джони Каскета, по повод поръчка от 30 млн. лв. за биоразнообразие, обявена от Министерство на околната среда и водите, научи ПИК от екосредите. Покрай него избухна скандал с известния продуцент Нико Тупарев.

 

Каскетът е брат на жената на бившия екоминистър Нено Димов. По време на мандата на Димов, Тошев е имал сериозно влияние в институцията, включително в кадровата и финансова политика. Сега негови емисари ежедневно обикалят ведомството в търсене на подкрепа за спечелване на поръчката. Тя е с предмет "Определяне на цели и мерки за защита на зоните по Натура".

 

Консорциумът, участник в конкурса, зад който стои Александър Тошев, е "Екосистемс Натура 2000". Членове са 3 български фирми от групата „Янтра 12“, адвокатският кръг „Кантората“ и една английска компания.

Първата е "Приорити консултинг" ООД. Регистрирана е в София, на улица Янтра 12, етаж 1, където са седалищата на повечето от 43-те фирми на Тошев-Каскета. Управител е Асен Кръстев. Кръстев е добре познат на служителите в Министерство на екологията. В продължение на 3 години, докато Нено Димов е министър, му е позволявано директно да се намесва в обществените поръчки. Включително и в Оперативна програма околна среда (ОПОС) и Изпълнителна агенция по околна среда, които са най-ресурсните в цялото ведомство, твърдят служители.

 

Интересна е и втората фирма – „Бим консултинг ООД“. Мажоритарен собственик е Добромир Михайлов Петров. Представя се за племенник на Кристалина Георгиева. Редовно печели сериозни поръчки, за да консултира малки общини, но с големи пари за водоканализационни дейности. С никакъв опит в областта на биоразнообразието.

 

Странен е и третият участник. Фирма „БГБиомас“ ЕООД от гр. Дългопол. Тя също е с дейности свързани с ВИК мрежата. Участва в поръчки за канализация, строителство на пречиствателни станции, а даже и изграждане на домове за малцинствени групи. Тя също няма нищо общо с биоразнообразието.

 

Както в много подобни случаи, за авторитет на офертата има и чуждестранен участник. Английската фирма е от Нюбъри – градче в графство Бъркшир с 32 000 жители, известно с конните си надбягвания. Тошев и компания откъде и как са намерили някаква фирма от дълбоката английска провинция да участва в поръчка за 30 милиона лева, е много съмнително.

 

Всичките фирми са обвързани в един конгломерат от над 3600 компании, начело на който са телевизионният продуцент Георги Тошев и Александър Тошев-Джони Каскета, които са братовчеди. Тази пиовра е обгърнала болшинството от държавните учреждения и заедно с адвокатския кръг на Милан Зарев "КАНТОРАТА "действат съвместно.

 

Изявлението на Александър Тошев (Джони Каскета), че му се полагали 30 млн. лева от Министерството на околната среда и водите, защото бил роднина с Нено Димов, е доста нагло.

 

Тази поръчка е част от войната между роднините Тошев и Тупарев. Как ще завърши тя – предстои да видим?!

Източник: pik.bg

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.