Победителката от „Мастършеф“ – Марианна, ще създаде регионален гастрономичен бранд от Варна

Баба й била жената, която я вдъхновила да хване черпака

https://lifezone.bg/spodeleno/pobeditelkata-ot-mastarshef-marianna-shte-sazdade-regionalen-gastronomichen-brand-ot-varna/122991 LifeZone.bg
Победителката от „Мастършеф“ – Марианна, ще създаде регионален гастрономичен бранд от Варна

Баба й била жената, която я вдъхновила да хване черпака

Изводът от Мастършеф тази година е, че най-добрата стратегия за победа в риалитито е да заковеш журито на финала с десерт от продукт, който никога не се слага в десерти. Именно следвайки това мото, варненската научна работничка Марианна Александрова грабна победата със сладкиш от тиквички. Рецептата била предложена от бабата на мъжа й – прословутият капитан Дамян, за когото зрителите на предаването слушаха разкази през целия сезон.

 

Тъй като е четвърто поколение варненка и за нея това е направо религия, тя заложи на стари варненски рецепти на финала на шоуто. Изненадващо за всички обаче не рибата бе главен герой в нейното меню, а тиквичките. От кейка й с тиквички и бял шоколад двама от тримата членове на журито изпаднаха във възторг. Единствено Таралежков остана по-скептичен. Макар да отбеляза, че в ястието няма никаква грешка, не е нищо особено.

Марианна споделя, че в продължение на 3 години проучвала готварските книги в местната библиотека, докато подготви менюто си. В предаването „Преди обед“ обаче призна, че рецептата за десерта, който й донесе победата, е на бабата на съпруга й – 90-годишна, живееща в центъра на Варна, където имало все още запазени къщи. Снахата и бабата открили в старите книги кейк от тиквички, а това, което Марианна направила в шоуто, било съчетание от двете рецепти.

 

Със спечелените от предаването 100 000 лв., варненката ще финансира кулинарна книга с традиционни специалитети от Варна. Възнамерява да създаде и регионален гастрономичен бранд от Варна. Според нея морската столица заслужава този жест заради многото култури, преплитащи се в нея, оставяйки специфичен отпечатък върху местната кухня.

 

С капитана Дамян се харесали чак около абитуриентския бал, макар да учили в едно училище. Тя и до днес е влюбена до уши в съпруга си и именно на него посвети повечето от приготвените в телевизионната кухня ястия. Твърди, че и у дома го глези със засукани менюта, а когато отсъства в продължение на месеци заради плаване, използва свободното си време, за да работи по-усилено.

 

Признава, че първата, която я вдъхновила да хване черпака, била баба й, която навремето била готвачка в Златни пясъци. Именно на нея казала първо, че ще участва в „Мастършеф“, а възрастната жена се затюхкала как ще дочака финала. За съжаление обаче не успяла и издъхнала преди внучка й да излезе като победител от шоуто.

Източник: Уикенд

 

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.