Сигналът на Пепи Еврото за давани подкупи е от цели 6 страници

Президентът Радев и Пламен Бобоков заподозрени като преки наставници на посочената от Петър Петров като корумпирана Теодора Георгиева

https://lifezone.bg/spodeleno/signalat-na-pepi-evroto-za-davani-podkupi-e-ot-celi-6-stranici-4/119613 LifeZone.bg
Сигналът на Пепи Еврото за давани подкупи е от цели 6 страници

Президентът Радев и Пламен Бобоков заподозрени като преки наставници на посочената от Петър Петров като корумпирана Теодора Георгиева

Девет дни след изчезването на бившият следовател, а впоследствие адвокат Петър Петров, по-известен като Пепи Еврото, почина от масиран инфаркт, „възкръсна“. Той направи това със сигнал до българския офис на Европрокуратурата, в който обяви, че от 2019 г. ежемесечно е давал по 10 бона на българския европрокурор Теодора Георгиева.

Припомняме, че той изчезна на 30.05.2023 г., отпрашвайки в неизвестна посока, а на 18 август се понесе мълвата, че е издъхнал от масиран инфаркт в Дубай. Случаят става все по-заплетен.

 

Причината за това е появата на факсимиле от първата страница на въпросния сигнал на Пепи Еврото в медиите (впрочем доста посмачкан и сякаш носен в джоб, за разлика от публикувания клетвен лист). За него стана ясно,  че е разпространен от заместника на Георгиева – Димитър Беличев, който пък миналата седмица по спешност замина за централата на европрокуратурата в Люксембург, повикан от главния европрокурор Лаура Кьовеши.

 

Въпросителните стават все повече и заради факта, че пълният текст на сигнала остава неизвестен. Според запознати той всъщност е доста по-подробен – разпростира се на цели 6 страници и изобилства от имена на други „клиенти“ на Пепи Еврото от магистратските среди, които щедро е възнаграждавал за нерегламентирани услуги.

 

Самата Теодора Георгиева нарече сигнала на Пепи Еврото „пасквил“ и обяви, че атаката срещу нея идва от „сила, която контролира процесите в прокуратурата и е пряко засегната от спирането на финансиране от Брюксел“. Според запознати европарите, които Георгиева се заканва да спира, са по ОП „Транспорт и транспортни средства“ и засягат активизиране на европрокуратурата с проверки в НКЖ за реализация на два проекта за над 600 милиона лева. Неофициално се твърди, че парите не само ще бъдат спрени, но и дадените досега по тези два проекта ще се наложи да бъдат връщани заради енергичните действия в тази посока именно на Теодора Георгиева.

 

До този момент, за 2 години откакто съществува, родната европрокуратура се е разписала само с две дела за злоупотреби с европари, и то с условни присъди – на служител от Фонд „Земеделие“ за подкуп от 5000 лева и предотвратени щети от 400 000 лв. на винарска фирма и с ареста на кмета на Генерал Тошево от БСП Валентин Димитров за 72 часа. От столетницата моментално подхвърлиха, че ударът по последния идва от Президентството, с което са люто смразени.

 

Както вече стана ясно от няколко месеца насам Теодора Георгиева си е намерила покровител в лицето на Румен Радев. В същото време обаче проверка установява, че в българския офис на европрокуратурата има три сигнала „на трупчета“

 

Два от тях са срещу съветници на президента Румен Радев. Единият е Пламен Узунов, който е пряко обвързан с нерегламентираното кадруване на подсъдимия бизнесмен Пламен Бобоков за назначаването на дипломати.

Както и със самата Теодора Георгиева по русенска линия и по линия на мъжа й – Васил Георгиев, назначен за  зам.-министър на външните работи от ИТН без никакъв опит, но за сметка на това дългогодишен бивш служител на братята Бобокови в „Приста ойл трейдинг“. Третият сигнал е по разпита на забегналия по това време в Дубай Васил Божков – Черепа. И трите сигнала са под прекия контрол на заместника на Георгиева – Димитър Беличев.

 

Замразените сигнали тези и тези обвързаноности на  обвиняваните в тях хора, са причина в магистратските среди да се твърди, че събуждането на „спящата клетка“ в лицето на родната европрокуратура е под прякото ръководство именно на Румен Радев и Пламен Бобоков. В края на февруари последният влезе в студиото на Лора Крумова в Нова телевизия с паническо интервю, в което намекна, че вече не са в чак толкова топли отношения с президента и току заявяваше: „Бойко Борисов трябва да бъде арестуван“. Само няколко седмици преди това Бобоков, заедно със съпругата си Христина, изненадващо се появи сред малобройната публика на откриването на изложбата на Владимир Димитров – Майстора, в „Квадрат 500“, на което присъстваше Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

 

Димитър Беличев стиска и сигнали срещу бившия главен прокурор Иван Гешев за изразходването на европари за семинари, а посветени разкриват, че Гешев вече е отстранен и въпросното „плашило“ няма защо повече да се използва. Към това добавят и подозрението, че обвиненията на Пепи Еврото за получаваните 10 000 лв. месечно от Теодора Георгиева може и да са основателни, като се има предвид, че заместникът й Беличев държи „на трупчета“ сигнали, пряко обвързани с интересите на Георгиева, която до неотдавна се точеше да става и главен прокурор на мястото на Гешев, но развоят на събитията поне засега очевидно я лиши от тази възможност.

 

В първоначалните си обяснения за сигнала на Пепи Еврото срещу нея тя дори директно посочи като инициатор именно Гешев. А индиректно – и кметовете, които ще си имат проблеми с нея, и четиримата от ГЕРБ: на Варна – Иван Портних, на Стара Загора – Живко Тодоров, на Враца – Калин Каменов, и на София – Йорданка Фандъкова.

 

Според запознати в сигнала на Пепи Еврото е посочен и прокурорът Ангел Попколев, съпруг на заместничката на шефа на Софийския градски съд Калоян Топалов. Топалов внезапно напусна поста си през 2017 г. след мистериозното самоубийство на съдията от неговия съд Цветан Ценов, чиято майка открито обвини началника му, че му е оказвал недопустим натиск за гледането на определени дела. Преди дни обвинение заради бездействие по разследването на случая „Осемте джуджета“,  изсветлил дейностите на Пепи Еврото, получи и прокурорът от Софийската районна прокуратура Константин Сулев.

 

 

В цялата скандална ситуация обаче все по-озадачаваща става ролята на шефката на Теодора Георгиева – Лаура Кьовеши, която все по-здраво нагазва на територията на чл. 16 от регламент 2017/1939 за създаването на европрокуратурата, третиращ отстраняването на главния европрокурор от поста. След сигнала на Пепи Еврото тя не предприе никакви действия спрямо Георгиева, каквито би предприел дори един селски кмет след подобни обвинения към подчинен, отстранявайки го от поста поне до приключването на проверката му. И дори заяви, че не е получавала такъв сигнал. Само по себе си твърдението е абсурдно, тъй като сезирането на българския офис на европрокуратурата е равносилно на сезиране на цялата институция, защото сигналът незабавно би трябвало да е изпратен до самата Кьовеши.

 

Месеци наред вече се укриват и резултатите от одита, извършен в българския офис на европрокуратурата по сигнал срещу Георгиева на делегираните европрокурори до Кьовеши, неподписан само от Беличев, Елена Попова и още една тяхна колежка. Както и от друг сигнал също до европрокурор №1, изпратен от служители в този офис за неправомерни действия на Георгиева. Вече трета година българската европрокуратура не се е настанила и в собствен офис, тъй като не се възползва от сградата на знаковия адрес „Раковски“ 134 в столицата, където навремето се подвизаваше СДС, а миналата година бе дадена от служебния правосъден министър Крум Зарков на нейно разположение, но Теодора Георгиева пасува.

 

Очевидно е, че Кьовеши стои плътно зад Теодора Георгиева. Не е ясно обаче дали е запозната със задкулисието на нейната дейност в България и със злоупотребата с името на европрокуратурата от нейна страна. Но е изключено да не знае, че назначаването й за български европрокурор е крайно спорно, тъй като тя е класирана едва З-а на конкурса в Люксембург. Така че остава да виси въпросът, каква е мотивацията на Кьовеши за бездействието й в много отношения, свързани с Теодора Георгиева. Разгарящата се в България война покрай сигнала на Пепи Еврото се очаква да извади на бял свят много отговори, заради което мнозина посветени подозират, че той е удар колкото по Георгиева, толкова и по Лаура Кьовеши.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.