Синът на олигарха Спас Русев може да влезе в затвора

8 години зад решетките грозят наследника на скандалния лобист

https://lifezone.bg/spodeleno/sinat-na-oligarha-spas-rusev-mozhe-da-vleze-v-zatvora-4/142100 LifeZone.bg
Синът на олигарха Спас Русев може да влезе в затвора

8 години зад решетките грозят наследника на скандалния лобист

Наследникът на олигарха Спас Русев – Евгени, който стана родител едва преди няколко месеца, все още не може да се нарадва на бебето, а вече трябва да мисли как ще се грижи за него от зандана. Макар за държава като нашата, в която важи с пълна сила популярният чалга рефрен „За милиони няма закови, за кокошка няма прошка“, това да звучи като виц, си е самата истина.

 

Евгени Русев може да лежи 8 години зад решетките, а имуществото му да бъде конфискувано заради неплащане на 937 427 лв. данъци.

Милионерският наследник е подведен под отговорност в края на миналата година, а преди месец, му е връчен и обвинителният акт. По закон в следващите няколко седмици в Софийския градски съд трябва. да се насрочи и разпоредително заседание.

След това делото започва по същество с разглеждане на експертизите за финансовите афери в управляваната от Русев-младши фирма „Кукорево 2 Солар“.

Компанията е собственик на фотоволтаичен парк с мощност 1,7 мегавата. Централата е открита през 2012 г. Евгени Русев е един от първите, които се възползват от скандална законова поправка, наложена от депутати на ГЕРБ. Под предлог, че се стимулира зелената енергия, държавата се задължава да изкупува за 16 години произведената от частни водни, вятърни и слънчеви централи електроенергия на преференциални цени. И то какви! Към онзи момент цената на мегават е около 60-70 лева, но ФЕЦ-а на Евгени Русев смуче от държавната НЕК по над 600 лева.

 

Така фирма „Кукорево 2 Солар" си гарантира всяка година милиони левове приходи, докато Националната електрическа компания е докарана до фалит. В опит да спаси държавната енергетика от колапс, през 2015 г. парламентът създаде специален фонд, в който всички „зелени централи“ трябваше да внасят 5% от приходите си от продадена ел. енергия. Плащането им е задължително, но явно не така мисли синът на скандалния лобист Спас Русев, който от десетилетия демонстрира, че законите не важат за него.

 

През 2017 г. фирмата на Евгени Русев спира да прави отчисления към фонда. От издадените актове „за установяване на публични държавни вземания става ясно, че „Кукорево 2 Солар“ виси към държавата с около 100 000 лева. Явно синът на Спас Русев действа по същия начини с данък печалба върху получаваните преференциално от централата милиони левове.

Както става ясно от обвинителния акт, той като управител на фотоволтаичната централа е забравил да плати на бюджета почти 1 милион лева.

 

И това са цифри към 2020 г., твърдят запознати. Интересно защо прокуратурата се сеща да разследва аферата на Русев-младши едва през 2023 г. Към днешна дата дълговете на „Кукорево 2 Солар“ са над 5 милиона лева.

 

Запознати твърдят, че делото за укриване на данъци в особено големи размери срещу Евгени Русев ще започне в началото на октомври. Предстои да видим дали баща му ще задейства прословутите си връзки, за да го спаси от затвора. Запознатите добавят, че прословутата среща на Спас Русев с един от лидерите на „Продължаваме промяната" Кирил Петков, която се проведе в лобито на 5-звездния грандхотел „София“ в центъра на града, е била именно по повод проблемите на сина му. Тогава политикът и олигархът бяха сгащени от журналистката Соня Колтуклиева да си говорят тихичко на закътана маса, а Спас Русев бе приготвил листче, което да предаде на Кирил Петков. Според запознати бизнесменът е търсил съдействието му, за да се окаже натиск на шефа на НАП Румен Спецов, който е от квотата на ПП, данъчните да спрат да си търсят задълженията. Очевидно обаче, след като журналистическото разкритие за срещата им стана публично достояние, Кирил Петков се е отказал да помогне. 

 

Близки до семейството разкриват, че баща и син Русеви в момента не са в прекрасни отношения. Повод е връзката на Евгени с румънска плеймейтка, която наскоро му роди дете. Спас Русев и съпругата му Диляна още от преди това са против избора на сина си. Пред близки родителите на Евгени нарекли румънката „банална златотърсачка, която няма нито класа, нито ниво”.

 

Евгени залюбва хубавицата преди близо 3 години. Първоначално румънката, която е заобиколена и обсипана с вниманието на заможни и наперени ухажори в родния си Букурещ, не му обръща много внимание. За да спечели сърцето й, милионерският наследник я затрупва с луксозни бижута, скъпи дрехи и часовници, сред които златен „Пиаже” с диаманти за 130 000 евро. След като става ясно, че чужденката е бременна, от щастие и в знак на благодарност Евгени Русев купил на хубавицата двуетажна къща в най-луксозния букурещки квартал.

 

Имението е оборудвано с последния писък на смарттехнологиите, има модерен дизайн и впечатляващ интериор, разказа близък до семейството архитект, който консултирал Евгени по сделката за къщата. С покупката си обаче младокът окончателно вбесил родителите си, които и до момента не са благоволили да видят бебето.

 

МИЛИОНЕРЪТ ТРЪГВА ОТ ВЪЗПИТАТЕЛ В СЕЛСКОТО УЧИЛИЩЕ В ГЪЛЪБНИК

Спас Русев е роден през 1954 г. и в дълбините на соца, години преди да стане джентълмен – милионер и приятел на разни величия по света и у нас, той е възпитател в селското училище в Гълъбник и организира по линия на комсомола дискотеки в младежкия дом в Радомир. По това време се сближава с младия Владимир Грашнов, инженер и шеф на ДКМС в радомирския завод за тежко машиностроене „Червена могила”. Далеч по-важно е, че той е син на партизанин, дългогодишен министър на строителството и посланик в Египет. Това се оказва изключително ценно познанство, понеже Грашнов представя Спас на влиятелния другар от висините на БКП Стоян Марков. По някое време Русев дори му става личен шофьор.

 

След промените през 1990 г. Спас е вече закупчик във фестивалната дирекция „Софийски музикални седмици” и там завързва ценни приятелства с бъдещи величия от СДС. Бившият дисководещ се включва в кампаниите на СДС и през пролетта на 1991 г. Спас Русев е назначен за зам.-директор на току-що създадената Агенция за чуждестранна помощ. За него лобирали пред Желю Желев известни депутати от СДС. Директор на агенцията е Петко Симеонов. Съпругата на Спас Русев - Диляна, пък е бивша подчинена на Петко Симеонов в Института по социология. Знаел го още тогава, понеже идвал да взема жена си. Години по-късно Петко Симеонов споделя пред медиите, че Спас оставил в него впечатление, че „не е случаен човек“, а има „широка култура“ – разбира от музика, има усет за изобразително изкуство, имаше сериозни контакти в спортните среди. Не е някаква мутра“. На свой ред обаче Русев след време ще каже, че престоят му в Агенцията бил грешка. И за това си има конкретна причина – започва разследване как е препродавал даренията за бедните през фирмата си „Артемис-6”.

 

Така или иначе, Симеон Сакскобургготски го нарича свойски „нашия Спас”. Постепенно Русев не само се замогва, но и започва да се изживява като „сивия кардинал и кукловода зад кулисите на всяко правителство.

 

Когато се разшумява около делата му в Агенцията за чуждестранни помощи, Спас и жена му Диляна бързо изчезват от София. Отлитат за Лондон, като официалната версия е, че Спас е само със средно образование и отива да си доучи. Разбира се, със стипендия от Банката за земеделски кредит.

„Дойдох в Англия, защото Иван Станчов ме покани да уча в един колеж. Още бях млад, нямах висше образование и приех“, обяснява години по-късно самият Русев.

 

В британската столица, под крилото на дипломата Иван Станчов „нашият Спас“ не прекъсва и връзката си със стария си приятел от комунистическия елит Стоян Марков. Дори според клюката Русев запознал неговата дъщеря с Георги Велчев (брат на Милен Велчев), за когото тя се омъжила.

 

В Лондон покрай Иван Станчов „нашият Спас“ трупа и ценни международни контакти. Той се сближава с бизнесмените Реза Есфандиари и Мохамед Салашур от свитата на последния ирански шах Мохамад Реза Пахлави. Русев става техен съдружник и през 1993 г. общата им фирма участва в платено скъпо проучване на възможностите за изграждане на каскада „Горна Арда“ .

 

Друг любопитен бизнес контакт на Русев от онези години е с Ескандер Малеки – син на ковчежника на шах Мохамад Реза Пахлави. Спас Русев регистрира у нас няколко фирми заедно с Малеки, а основният интерес на съдружниците е насочен към телекомуникациите. Фирмата им в България е „Телелинк“, като според Търговския регистър тя е собственост на офшорна компания, регистрирана в Гибралтар. Излишно е да изброяваме проектите, в които участва – повечето са свързани с БТК, а парите, които се въртят в тях, са милиони евро.

 

През 2002 г. Спас Русев лъсва и при подписването на договор между Васил Божков и бизнесмена Сократис Кокалис. Гъркът тогава купува мажоритарния зял ва „Еврофутбол“. По време на официалната церемония Божков изказва благодарности към Русев.

 

„С пари можеш да влезеш в дискотека, да спиш в скъп хотел, но за влизането в определени кръгове и създаването на приятелски отношения парите не са достатъчни“, философски отбелязва Спас Русев.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.